dinsdag 21 maart 2023
30 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
5
(1)

Fols president mist afgelopen studiejaar in jaarrede

lees ook ...

President Santokhi reikt grondbeschikkingen uit in Commewijn...

Er zijn opnieuw grondbeschikkingen uitgereikt. Deze keer was het de beurt aan het district Commewijne. President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag ook grondbescheiden uitgereikt. Het staatshoofd ...

Marcellino Nerkust van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), had een terugblik verwacht op het afgelopen schooljaar. De aangekondigde  onderwijshervormingen op de basisschool vindt hij onderbelicht. Zo is voor hem belangrijk dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) de hervormingen periodiek zal evalueren en terugkoppelen met de verschillende actoren. Ook het beleid van de Anton de Kom Universiteit kwam niet ter sprake.

“Waar de hervormingen moeten worden bijgesteld zal onmiddellijk op moeten worden ingespeeld. Daarnaast moet ook worden nagegaan of het nieuwe doorstroomconcept is geworden wat ervan wordt verwacht. Ik vind het nog te vroeg om te stellen dat het nieuwe curriculum, de nieuwe testmethodes en het daaraan gekoppelde doorstromingsbeleid hebben geleid tot het drastisch terugbrengen van het aantal drop-outs. Het doorstromingsbeleid is nauwelijks ingevoerd. Door aan te geven dat aantal drop-outs nu al is teruggebracht, vind ik nog een te vroege constatering. Ik denk dat dit juist de verwachting is van het ministerie,” zegt Nerkust.

Nerkust is positief dat het beroepsonderwijs is meegenomen. Dit krijgt nu bijzondere aandacht. “Dit geeft aan dat de investering in het opzetten van een Surinam National Training Authority (SNTA) niet zomaar is geweest. We kunnen dit zien aan het feit dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur reeds sollicitatieoproepen voor diverse functies heeft doen uitgaan.”

Hij noemt het goed dat er middelbare scholen zullen worden opgezet te Moengotapoe, Para en achter de watervallen alsook het noemen van het aantal leerlingen en studenten dat dan geplaatst kan worden. “Er zou ook moeten worden aangegeven hoeveel leerkrachten er nodig zullen zijn en – als die er niet zijn- dat de regering naar faciliteiten zal uitkijken om leerkrachten die belangstelling hebben tijdelijk in die gebieden te werken te motiveren door hun extra incentives aan te bieden. En dat er ook naar ICT-mogelijkheden zal worden uitgekeken om mee te doen met afstandsonderwijs en ook in het kader van hun verdere studie.”

Hij vindt verder het vervrouwelijken van het Surinaamse onderwijs een onderzoek waard. Hoe kan de universiteit worden ingezet om dit te onderzoeken. Wij worden nu geconfronteerd met het feit dat het beroep van onderwijs is gaan vervrouwelijken en mannen liever kiezen voor een ander beroep.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFols president mist afgelopen studiejaar in jaarrede