Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

First lady Mellisa: nalatenschap Mahatma Ghandi inzetten bij overkomen van obstakels

Geplaatst

op

Hulde Mahatma Ghandi 151 Jaar 300x185

De nalatenschap van Mahatma Ghandi kan ingezet worden bij het overkomen van obstakels gerelateerd tot mensenrechtenschendingen en internationale geschillen. Dit heeft first lady Mellisa Santhoki- Seenacherry aangegeven tijdens de hulde die op 2 oktober is gebracht bij het monument van Mahatma Ghandi.

De first lady zegt dat zijn verworvenheden nog steeds een bijdrage leveren bij het overbruggen van persoonlijke obstakels. Volgens haar is vandaag een voorvechter van democratie geëerd. Daarom moet er stilgestaan worden bij de verschillende uitdagingen waarmee Suriname te kampen heeft.

Mahatma Ghandi is grondlegger van de onafhankelijkheid van India. In verband met zijn 151ste geboortedag is er vandaag hulde gebracht aan Ghandi.

Culturu.com

4 Reacties
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ba Anansi
vrijdag 2 oktober 2020 21:03

Gandhi was een racist sprak slecht over creolen .

Frantz
vrijdag 2 oktober 2020 23:35

Melissa is first lady van de Hindoes.

Papa Sranan
zaterdag 3 oktober 2020 14:07

Gandhi was niet alleen een racist, hij kwam ook niet op tegen het kastestelsel van zijn eigen land.

Ricardo op:SURINAMEFirst lady Mellisa: nalatenscha
zaterdag 3 oktober 2020 22:24

Diegene die heeft gezegd dat Gandhi een racist was is niet. Goed bij zijn hoofd. Als je de geschiedenis niet kent schrijf geen dingen hier op culturu. Com .hij was mandels eerste advocaat en hij was tegen de apartheid in Zuid Afrika, en tegen de kastenstels kon je in die tijd nog niets doen de Britse koloniale macht hebbers profieteerde daar van .Mandela heeft hem nog geëerd zelf Martin luther king een voorbeeld van geweldloos verzet tegen racisme ,het blanke overheerschappij en onderdrukking Je moet naar de bibliotheek daar groeien hersenen en daar is ook geschiedenis en geschiedvervalsing. Je moet… Lees verder »Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen