zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Financiering van schade en verlies bij klimaatcalamiteiten

lees ook ...

In de Rechtbank: President Chan vs ondernemer Gerard; Verbod...

Gisteren, woensdag 21 februari, was de rechtszaak in de Rechtbank van Rotterdam, over het veel besproken boek van Gerard van den Bergh, Zaken doen in Suriname, Corruptie op het hoogste niveau. Het boe...

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de 27e klimaatconferentie ( COP27) zijn verwachtingen gedeeld over schade en verlies bij klimaat calamiteiten. Hij gaf aan dat de toegang tot financiering hiervoor, simpel moet zijn via vereenvoudigde procedures, gezien de urgentie van de vereiste ondersteuning”, stelde het staatshoofd op dinsdag 08 november 2022 in Sharm el-Sheik, Egypte.

President Santokhi gaf aan blij te zijn dat dit punt van de Organisatie van Kleine eilandstaten (AOSIS) op de agenda was geplaatst, maar hij had daar wat opmerkingen over. Het staatshoofd merkte op dat de definitie van ‘verlies en schade’ moet voldoen aan een visie en definitie met criteria. “Hoe gaan we ons organiseren om als AOSIS een gemeenschappelijk standpunt voor te bereiden? Welke mechanismen gaan we opzetten om te bespreken?”, waren enkele punten waarvoor het staatshoofd aandacht vroeg.

President Santokhi stelt een subregionale aanpak voor op technisch en politiek niveau. Verder zal er middels Lobby-inspanningen in de VN en in hoofdsteden de ‘ontwikkelde wereld’ benaderd moeten worden om hun opvattingen te beïnvloeden. Hetzelfde zou moeten gebeuren bij de International Financial Institutions (IFI’s).

“Tegelijkertijd moeten we doorgaan met mitigatie- en adaptatiebeleid, technische en financiële instrumenten om transitie en beheer te ondersteunen”, benadrukte het staatshoofd. Instrumenten voor verlies en schade moeten worden gezien als ondersteuning van aanpassingsbeleid, als een onmiddellijke en dringende actie om levens te redden en te herstellen.

President Santokhi vroeg verder hoe een ‘verlies- en schade fonds’ opgericht zal worden en wie het ‘fonds’ zal financieren. Verder is het volgens het staatshoofd belangrijk om te weten wie het ‘verlies- en schadefonds’ zal beheren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFinanciering van schade en verlies bij klimaatcalamiteiten