maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(1)

Financiën tevreden over verloop koersontwikkeling eerste dag

lees ook ...

Brunswijk and Somohardjo are opposed to election reform

Ronnie Brunswijk, vice president and head of the ABOP, maintains that altering the electoral process is not a smart idea. The chairman of Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, is likewise opposed to the m...

Het ministerie van Financiën en Planning is tevreden over het verloop van de koersontwikkeling op de eerste dag. De bandbreedte van de wisselkoers is gistermorgen omgezet tot een flexibele wisselkoers, wat betekent dat de koers voortaan bepaald wordt door vraag en aanbod. Op drie momenten is gisteren de wisselkoers bekendgemaakt op de CBvS-website.

De Amerikaanse dollar was bij de eerste notering om 10 uur in de ochtend SRD 20,862 (aankoop bankpapier) en SRD 20,996 (verkoop). Bij de tweede notering om 12:30 uur was de US-dollar SRD 20,845 (aankoop) en SRD 20,976 (verkoop). De derde notering om 15 uur toonde SRD 20,752 (aankoop) en SRD 20,961 (verkoop). De koers is in de loop van de dag dus enigszins gedaald en niet gestegen.

Financiën en Planning heeft goede nota genomen van de koersontwikkeling op de eerste dag. Er kan vastgesteld worden dat de vrije wisselkoers is uitgekomen rond de koers van SRD 21 die de afgelopen weken als maximumkoers was aangegeven door de moederbank. De leiding van het ministerie trekt de voorlopige conclusie dat de maatregelen die getroffen zijn door de CBvS en het ministerie vruchten hebben afgeworpen.

Als de koers eerder was losgelaten, zonder de begeleidende maatregelen, zou de koers wellicht op een veel hoger niveau zijn uitgekomen. Factoren die ertoe hebben bijgedragen dat de introductie van de flexibele koers rustig en voorspelbaar is verlopen, zijn: de implementatie van de retentieregeling, de aanscherping van de wet Toezicht Geldtransactiekantoren, het afromen van SRD’s, het opvoeren van de kasreserves, en het niet monetair financieren van overheidsuitgaven. Het aanbod van de Centrale Bank om termijndeposito’s met hoge rentes voor SRD’s te kunnen openen, zal het vertrouwen in de Surinaamse dollar verder versterken. Financiën en Planning heeft er alle vertrouwen in dat de wisselkoers zich in de komende periode inderdaad zal stabiliseren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFinanciën tevreden over verloop koersontwikkeling eerste dag