woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
5
(1)

Financiële crisis dwingt Medische Zending tot stopzetten spoedvluchten

lees ook ...

Rapartiest Kapalani gearresteerd tijdens politiepatrouille

Vanochtend is de 31-jarige rapartiest Kapalani aangehouden tijdens een patrouille van de stootgroep Regio Paramaribo. Hij werd betrapt met een vuistvuurwapen, dat door de autoriteiten in beslag is gen...

De Medische Zending (MZ) ziet zich genoodzaakt om de spoedvluchten van en naar het binnenland stop te zetten vanwege ernstige financiële problemen. Sinds vorig jaar moest MZ al de reguliere vluchten staken wegens ontoereikende middelen om de vliegmaatschappijen te betalen. Deze torenhoge schulden hebben de vliegmaatschappijen in liquiditeitsproblemen gebracht, waardoor ze de dienstverlening niet langer kunnen garanderen.

Vanaf komende week zullen spoedvluchten voor patiënten die dringend naar de stad moeten, niet meer worden uitgevoerd. De Mission Aviation Fellowship (MAF) heeft MZ laten weten dat ze vanwege deze problematiek niet langer kunnen doorgaan. De schuld bij MAF is bijvoorbeeld opgelopen tot meer dan US$ 70.000, en ook aan Gumair en Blue Wings moeten aanzienlijke bedragen worden betaald.

Herman Jintie, directeur van MZ, legt uit dat de schuld niet is afbetaald doordat het ministerie van Volksgezondheid slechts gedeeltelijk de exploitatiekosten van het derde kwartaal van 2023 heeft betaald, terwijl die van het vierde kwartaal helemaal niet zijn betaald. “Ook dit jaar hebben wij geen exploitatiekosten ontvangen”, voegt Jintie toe.

Het ontbreken van deze middelen maakt het onmogelijk om vliegmaatschappijen te betalen en om medische gebruiks- en verbruiksartikelen aan te schaffen. Daarnaast lopen onderhoudswerkzaamheden vertraging op en liggen transporten per boot en auto stil vanwege het brandstoftekort, meldt MZ.

Door de lage waterstand in het binnenland zijn de kosten verder gestegen, en zelfs met alle inspanningen kan de dienstverlening niet worden gegarandeerd. Jintie hoopt dat de autoriteiten de exploitatiekosten beschikbaar stellen, zodat de dienstverlening weer kan worden hervat.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFinanciële crisis dwingt Medische Zending tot stopzetten spoedvluchten