donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Filmindustrie besproken met de President door Backlot en NFC

lees ook ...

Collectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse vo...

Collectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders en hun nazaten. De bijeenkomst is op zaterdag 30 maart 2024 Barkstraat 1 te Zaandam aanvang 14.00 uur Aanleiding collectieve rou...

Een delegatie van The Back Lot (TBL) Suriname en vertegenwoordigers van de Netherlands Film Commission hebben hun plannen voor een Surinaamse Film Commission voorgelegd aan president Chandrikapersad Santokhi op vrijdag 18 november 2022 op het Kabinet van de President.

Tijdens het onderhoud werd het belang van de uitbreiding van de filmindustrie in Suriname voor ’s lands economie aan de orde gekomen. Volgens filmcommissioner Bas van der Ree van de Nederlandse organisatie komt een Surinaamse Film Commission niet zomaar van de grond. Dit moet met steun van de overheid en zullen enkele kwesties eerst aangepakt moeten worden.

Zo zal het filmlandschap in kaart gebracht moeten worden als ook een accurate inventarisatie moeten geschieden over wie er allemaal werken in de filmindustrie en wat de taken zijn. “Anders gezegd: wie filmt, wie regisseert, wie doet kleding en dat in kaart te brengen om een Suriname filmindustrieguide te maken”, verduidelijkt de filmdeskundige. Daarnaast zal er een website met fotodatabase ontworpen worden. Dit is van cruciaal belang zodat buitenlanders een beeld kunnen hebben over de mogelijkheid van film maken in Suriname.

Verder is het ook de bedoeling om de gehele Surinaamse filmindustrie te ontsluiten, dat niet alleen, maar haar ook alle ondersteuning te geven. Van der Ree zegt dat er meteen werk gemaakt zal worden van de plannen. Er is ook gepleit dat de Suriname Film Commission onderdeel wordt van een iets grotere organisatie, te noemen de Suriname Film Office. Deze zal dan workshops moeten organiseren, opleidingen verzorgen, werken aan talentontwikkeling en film maken stimuleren zodat de industrie de kans krijgt om te groeien.

Het is verder van groot belang dat de Surinaamse filmindustrie neutraal en onafhankelijk opereert. Het zal ten dienste moeten staan voor een ieder in Suriname en voor een ieder die van buiten aanklopt voor filmmogelijkheden in Suriname.De ondersteuning vanuit de overheid en eventuele interessante regelingen voor buitenlandse producenten, zijn ook aspecten die tijdens het onderhoud bij president Santokhi zijn neergelegd. Al deze zaken moeten gezamenlijk structuur geven aan de Surinaamse filmindustrie.

De Nederlandse organisatie zal in deze alle ondersteuning geven, voornamelijk in de zin van know how. Van der Ree vanuit zijn hoedanigheid als voorzitter van de Internationale Associatie van Film Commissioners ook bijdragen aan de totstandkoming van een Suriname filmoffice.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFilmindustrie besproken met de President door Backlot en NFC