donderdag 23 maart 2023
26 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
5
(1)

FIBOS brengt Digital Learning

lees ook ...

Velddag in proeftuin met gemengde teelt te Saramacca

De wetenschapper Rawieskoemar Chatterpal Msc van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) heeft aan ongeveer twaalf boeren uit verschillende districten informatie verstrekt over h...

FIBOS heeft een aantal gloednieuwe serie lesfilms in voorbereiding, genaamd COOL, om haar digital onderwijscontent uit te breiden. Dit vanwege de covidpandemie, de lockdowns en het gevaar dat volle klassen met zich mee kunnen brengen. In samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) en UNICEF Suriname wordt er gestaag gewerkt aan het verder moderniseren en toekomstbestendig maken van het Surinaams onderwijsaanbod.

Het onderwijs wordt geschikt gemaakt voor de huidige, maar vooral voor de toekomstige generatie leerkrachten en leerlingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van alle gangbare en denkbare technologische en multimedia tools die wij nu voor handen hebben.  Er wordt andersoortig onderwijsmateriaal (o.a. digitaal onderwijs, gemixt onderwijs) aangeboden dat  nog moet uitwijzen of het goed aanslaat.

Door tussenkomst van UNICEF Suriname is FIBOS gestart met enkele interventies om de onderwijsachterstand die door het coronavirus in het onderwijsproces ontstaan is te dichten en niet nog meer te laten oplopen. De FIBOS-lesfilms zijn, gegeven de omstandigheden het meest toegankelijk voor een grote doelgroep en daarmee de meest voor de hand liggende oplossing.

Dagelijks werden de schoollessen in video vorm via televisie en op het speciaal ingerichte YouTube Edumedia kanaal aangeboden aan alle basisschoolleerlingen. Het totale leerlingenbestand van de FIBOS-scholen bestaat op basisniveau uit ruim 40.000 leerlingen. Dit is ongeveer 40% van het totale leerlingenbestand op alle basisscholen in Suriname. FIBOS streeft ernaar om deze (nieuwe) vorm van onderwijs een vast aanvullend onderdeel te maken van het landelijke reguliere schoolprogramma.

Om dit te bereiken heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kenbaar gemaakt haar leerlingen (60% van de leerlingen via de openbare scholen),  ook mee te krijgen in de verdere uitrol van het programma. De eerste serie videolessen werd uitgezonden onder de naam Skoro Doro. Deze lessen waren de eerste serie lessen over de 3e kwartaal leerstof (rekenen en taal) die vanwege COVID niet behandeld is geworden het vorig schooljaar.

In de nieuwe serie lessen is de leerstof van 1e en 2e kwartaal geproduceerd onder een nieuwe naam, te weten, COOL, dat staat voor: “Click voor Onderwijs Online en Leer”. De verwachting is dat rond oktober deze geheel nieuwe lesfilms als vast onderwijsonderdeel zullen worden aangeboden via diverse TV-kanalen en via de FIBOS Edumedia YouTube Channel.  YouTube en FB zullen in dit onderwijsprogramma een primaire rol vervullen.

Een samenwerking tussen FIBOS en het Ministerie van OWC door digitaal onderwijscontent te ontwikkelen in de vorm van lesvideo’s in Suriname is nieuw en uitdagend tegelijk. Naast het bestaande reguliere fysieke onderwijs zijn de videolessen als onderwijsprogramma slechts één van de interventies die FIBOS en het Ministerie van OWC plegen. Het einddoel is verbetering van het onderwijs, waarbij Distant and Blended learning wordt verankerd in het onderwijsaanbod.

Naast de lesvideo’s worden leerkrachten met e-learning en moderne media bijgespijkerd om onderwijs te verzorgen. Elk van de partners is van mening en ervan overtuigd, dat dit dé manier is om het onderwijs in Suriname duurzaam te ontsluiten. FIBOS en het Ministerie stellen zich als doel de hedendaagse generatie kinderen, maar ook leerkrachten de vereiste tools en methodes aan te reiken, die aansluiten op de 21 eeuwse vaardigheden van leren, onderwijzen en ontwikkelen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFIBOS brengt Digital Learning