donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
1
(1)

Fete de la Musique ook in Suriname en Nederland

lees ook ...

Looproute President bij presentatie jaarbegroting vrijhouden...

In verband met de presentatie van de jaarbegroting 2023/2024 op vrijdag 29 september aanstaande door de President van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santhokhi, wordt een beroep gedaan op de sa...

Fete de la Musique is een wereldwijd, gratis muziekfeest dat vandaag, 21 juni wodt gehouden op alle continenten, in 120 landen en op 340 plaatsen. Fete de la Musique is bedacht door een radio programma maker met de bedoeling dat beginnende en bekende muzikanten gratis optreden om een divers publiek te bereiken.

Fete de La Musique bleek zo’n succes dat de Franse minister van Cultuur 41 jaar geleden besloot deze langste nacht van het jaar uit te roepen tot Fete de la Musique (spreek uit fet de la musiek) en elke Franse ambassade de opdracht gaf het muziekfeest in het land waar ze werkten te stimuleren. En dis is tot nu toe een groot succes gebleven, ook in Suriname en Nederland.

Suriname

In Suriname organiseren we Fete de la Musique vanaf het jaar 2002, daartoe gestimuleerd door de ambassade en de Alliance Francaise. Met onderbreking van de “covid-jaren” 2019 tot en met 2022 werd het een groeiend festival waarbij er wel eens een hele straat bij het uitgangscentrum (Kleine Combeweg, kleine Waterstraat) was afgezet, en men kon wandelen langs wel zes bandjes, die vanaf voor Palmentuin tot voorbij ’t Vat, mooie Suri-jazz en soms ook akoestische muziek brachten waar het publiek met volle teugen van genoot.

Ook vele Surinaamse en Franse populaire zangers met hun band op een podium op het Onafhankelijkheidsplein hebben we tot vreugde van het publiek meegemaakt. In vergelijking met de pre-covid tijd is de opzet dit jaar zeer bescheiden, maar van goede kwaliteit, zoals van Fete verwacht kan worden.

Surinaams conservatorium & jamsession

De vooravond begint met een concert van een ensemble van pupillen en afgestudeerden van het Surinaams conservatorium in de Centrumkerk aan het Kerkplein. Ze zullen het publiek vergasten op verschillende muziekstijlen: ‘zware’ een licht klassieke muziek zowel als Caribische stijlen.

Specifiek wordt genoemd bassist Jason Eduatie, drummer Dwayne Weltevreden (die dit jaar afstudeert) en gitarist Steve Jabini, als de uitblinkers van het conservatorium. Een half uur na dit concert vindt er en jamsession plaats onder leiding van de bekende Ernesto van Dal die ook gewerkt heeft met bekende Surinaamse groepen en organisaties van Fra Fra sound tot Suripop. Zangers en muzikanten die een nummer ten gehore willen brengen zijn van harte welkom om deel te nemen aan de Jam session.

Nederland

In de Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, en  Eindhoven zijn de initiatieven voor Fete de La Musique tot nu toe kleinschalig geweest Het eerste dorp dat Fete de la Musique organiseerde was Ermelo. De Fete de La Musique werd daar vanaf 2008 het weekend volgende op 21 juni georganiseerd en groeide elk jaar met tientallen bands. Door het werk van vele vrijwilligers in dat dorp is het festival steeds groter en meer verspreid geworden, tot er op 17 podia zowel in de openlucht, als overdekt de hele nacht door verschillende muziekgroepen werd opgetreden. Benieuwd of het nu, ruim na Covid, weer zo groots in dit dorp gevierd zal worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Cultuur&Zo, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeCultuur&ZoFete de la Musique ook in Suriname en Nederland