maandag 8 augustus 2022
26.6 C
Paramaribo
16.6 C
Amsterdam
3
(2)

Feestelijke uitreiking Prijs Nederlandse Letteren Astrid Roemer Afgelast

lees ook ...

Managementteam Business Development Centre geïnstalleerd

Er is een managementteam aangesteld voor het Suriname Business Development Center (SBC) door minister Rishma Kuldipsingh, van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische In...

De feestelijke  uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren voor auteur Astrid Roemer  gaat niet door. Dit werd door de Nederlandse Taalunie dinsdagmiddag besloten. De organisatie neemt daarmee afstand van Roemers uitspraken over oud-dictator en -president Desi Bouterse.

Astrid Roemer (74) zou de literatuurprijs in oktober feestelijk overhandigd krijgen, maar haalde zich de woede van nabestaanden van de 08 december slachtoffers op de hals, toen zij Desi Bouterse op Facebook de hemel in prees en waarbij ze in twijfel trok of hij betrokken was bij de Decembermoorden van 1982.

Voormalig tv-presentator Noraly Beyer en advocaat Gerard Spong verzochten de Belgische koning de prijs niet uit te reiken. Ook Rita Dulci Rahman, die voorzitter is van de werkgroep Caraibische letteren en haar partner en broer verloor op die donkere dag in december, meldde niet bij de uitreiking aanwezig te zullen zijn. Ook het Comité Herdenking Slachtoffers liet van zich horen.

Maar Roemer hield intussen hoogmoedig vol dat zij haar mening mocht ventileren en dat zij recht had op de Prijs der Nederlandse Letteren.

De Nederlandse Taalunie die zich eerst niet met de zaak wilde bemoeien, heeft nu toch beslist dat Roemer geen feestelijke uitreiking krijgt. De prijs mag zij behouden vanwege haar literaire prestaties.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

21 REACTIES

21 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFeestelijke uitreiking Prijs Nederlandse Letteren Astrid Roemer Afgelast