woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

FAO en SAMAP voeren intensief trainingsprogramma uit in Suriname

lees ook ...

Ambassadeur Han Jing prijst nauwe samenwerking tussen China ...

Ambassadeur Han Jing, die onlangs zijn driejarige termijn als Chinese ambassadeur in Suriname heeft afgesloten, sprak vol lof over de nauwe samenwerking tussen China en Suriname. Tijdens een afscheids...

Om de organisatie, operationele en management capaciteiten van agro cooperaties in het land te versterken, heeft het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) in samenwerking met de International Labour Organization (ILO), een intensief capaciteit versterkingsprogramma opgezet, voor bijna 30 landbouwcoöperaties voor alle 10 districten van Suriname.

Het trainingsprogramma, dat in juni 2023 van start ging, begon met een zelf beoordelingsonderzoek bij de coöperaties en de leden, middels een vragenlijst, om gebieden en onderwerpen te identificeren waar de coöperaties verbeteringen kunnen aanbrengen. Meer dan 40 agro-coöperaties namen landelijk deel aan het onderzoek. Om te voldoen aan de behoeften en realiteit van Suriname, werden de trainingsmethoden van ILO – MyCOOP en START COOP – aangepast.

De start van de training vond vandaag plaats in Paramaribo en zal worden gevolgd door vergelijkbare sessies in Nickerie en Marowijne in september 2023. Begeleidings-sessies zullen in oktober 2023 aan de deelnemende coöperaties worden gegeven om de voornoemde training aan te vullen.

Minister Parmanand Sewdien van LVV benadrukte in zijn toespraak het belang van coöperaties voor de productiviteit in rurale gebieden en de samenwerking tussen belanghebbenden. Hij benadrukte de noodzaak van verdere training, coaching en begeleiding om de samenwerking tussen producenten en verwerkers te verbeteren en de markttoegang voor hun producten te vergroten.

Aangewezen staf van de ministeries van Landbouw (LVV), Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en het ministerie van Arbeid, participeren ook aan de trainingen ter waarborging van de duurzaamheid van deze interventie en voor de institutionele versterking in deze overheidsinstanties, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname.

Met deze initiatief consolideert de FAO/SAMAP, de samenwerking tussen agrariers die deelnemen aan de Waardeketen Platformen van Fruit en Groenten Export, Cassave en Bosbijprodukten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFAO en SAMAP voeren intensief trainingsprogramma uit in Suriname