dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

FAI presenteert groeicijfers en schuldoplossingsplan aan president Santokhi

lees ook ...

Man aangehouden met 4,3 kilogram cocaine op luchthaven Surin...

Een man is onlangs met 4,3 kilogram cocaïne in zijn koffer aangehouden. De aanhouding heeft plaatsgevonden op de Johan Adolf Pengel Luchthaven op Zanderij. Het Bestrijding Internationale Drugsteam ...

Er is door de leiding van het staatsbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) een presentatie gegeven aan president Chandrikapersad Santokhi. Tijdens deze presentatie zijn zowel de groeicijfers als de plannen voor de aanpak van de aanzienlijke schulden van het bedrijf gepresenteerd. FAI werd in november 2020 overgenomen door de staat.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is positief gestemd over de ontwikkelingen. Volgens minister Sewdien heeft de verandering van het management binnen FAI geleid tot positieve financiële resultaten. “De export is gestegen van twee containers per week naar tien containers per week. Het gaat goed met FAI, maar er is ruimte voor verdere verbetering,” aldus de minister.

Bij de overname door de staat had FAI een schuld van meer dan US$ 20 miljoen, hoewel de staat aanvankelijk slechts 10% van de aandelen had. In het verleden heeft de overheid ook financiering verstrekt om het bedrijf uit te breiden en te vernieuwen, maar deze bijdragen werden vaak gevolgd door aanpassingen in de lonen van de werknemers. Minister Sewdien benadrukt dat nu de nadruk ligt op productie en groei.

President Santokhi heeft voorgesteld een plan te ontwikkelen, waarbij internationale financiële instellingen betrokken worden bij het aflossen van de schulden. Deze plannen en de bijbehorende documenten moeten binnen drie maanden gereed zijn.

Het staatshoofd deelt mee dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al middelen heeft vrijgemaakt voor schuldaflossing. Minister Sewdien vertrouwt op ervaringen met andere overheidsbedrijven zoals de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) en benadrukt dat, met ondersteuning van het ministerie van Financiën en Planning en het Bureau Staatschuld, een vergelijkbare aanpak ook bij FAI mogelijk is.

Directeur van FAI, Permila Bissumbhar, benadrukt dat het bedrijf streeft naar onafhankelijkheid van subsidies. Momenteel wordt nog 40% van de lonen door de overheid gesubsidieerd. Bissumbhar geeft aan dat FAI als parastataal bedrijf in staat moet zijn om zelfstandig te opereren.

Ze wijst op het belang van het vinden van een oplossing voor de schuldenvraagstukken. “We hebben een goed team wat betreft productiviteit. Het is nu cruciaal om een oplossing te vinden voor de schulden,” aldus Bissumbhar.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFAI presenteert groeicijfers en schuldoplossingsplan aan president Santokhi