De technisch vernuftige, georganiseerde aanvallen op Surinaamse nieuws sites, vanuit honderden fake FB accounts in dit land en fake nieuws zijn nu het gesprek van de dag. Digitale en traditionele mediahuizen, die hun nieuws ook op FB plaatsen zijn massaal gerapporteerd en van Face Book verwijderd.
Ook worden FB accounts van prominente personen gehackt (digitaal overgenomen), waarbij schadelijk fake nieuws er op wordt geplaatst. Dit is heel ernstig omdat Suriname een echt Face Book land is, aangezien FB opzoeken het goedkoopst is en de meeste mensen daar nieuws gaan zoeken. De verwijderde media op FB zijn ABC, Rasonic (van district Nickerie), en drie digitale media die zowel teksten, actuele foto’s als life video uitzendingen doen.
FB aanvallen uit Su
Word on the (FB) street, de digitale mofokoranti, beweert hardnekkig dat het een Surinaams regerings-complot is, uitgevoerd door een aantal door hun ingehuurde digitale fraudeurs uit India, een land dat bekend staat om wrede en vernuftige vormen van oplichting via internet. Of deze bewering waar is of ook fake nieuws heeft Sranan Peyri niet kunnen achterhalen.
De aangevallen media heeft contact gemaakt met Meta/ Facebook en kreeg te horen dat de massale rapportage vanuit fake FB acounts, waardoor de nieuws sites zijn ver-wijderd, uit Suriname zelf afkomstig is. Dat er geloof wordt gehecht aan deze bewering, dat de verwijdering vanuit de regering is geinitieerd, komt door de negatieve houding vanuit de autoriteiten tegenover journalistiek onderzoek en kritische meningen.
Journalistiek= geen doorgeefluik
De autoriteiten vinden dat de informatie gebracht moet worden zoals zij het alleen
verstrekken. Ideaal voor deze regering zou zijn om de media als doorgeefluik te gebruiken voor wat zij het publiek willen doen geloven. Dit laatste kunnen zij doen bij hun voolichtingsdiensten, maar de basis van journalistiek is feiten achterhalen en zeker niet uitsluitend doorgeven wat voorgekauwd wordt vanuit de beleidsmakers.
Als de journalisten het publiek alleen overheidsinformatie zouden voorschotelen, zou Suriname ver naar beneden zakken op de wereld ranglijst van persvrijheid en democratie. In het gesprek met de journalisten zei president Santokhi dat hij dat laatste zeker niet zou willen. (Wordt vervolgd met Journalistiek is geen overheids-doorgeefluik)