donderdag 21 september 2023
32.9 C
Paramaribo
15.2 C
Amsterdam
0
(0)

EZ lanceert Surge project om economische groei in Suriname te stimuleren

lees ook ...

OGA en partners bundelen krachten voor Wereld Schoonmaakdag ...

Ter ere van Wereld Schoonmaakdag op 16 september hebben verschillende organisaties zich verenigd om diverse gebieden in het hele land schoon te maken. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het bewustmaken...

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft het project “Suriname’s Growth Enterprises” (Surge) gelanceerd, een essentieel onderdeel van het Suriname Competitiveness and Sector Diversification (SCSD) Project. Het Surge-project zal deelname bevorderen van diverse bedrijven uit verschillende districten, waaronder de Inheemse en Marron-gemeenschappen, met als voornaamste doelen het vergroten van het concurrentievermogen van Suriname en het diversifiëren van de economie.

Het project streeft niet alleen naar algemene bedrijfsgroei, maar zet zich ook in voor de bevordering van vrouwelijk ondernemerschap. Susan Bansropansingh, coördinator van de afdeling Competitiveness Unit Suriname (CUS) en tevens componentcoördinator, benadrukte dat het Surge-project zich ook richt op het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap via (wettelijke) hervormingen, voornamelijk gericht op de Wet van Onroerende goederen.

Het contract voor het project werd op dinsdag 28 maart 2023 getekend met Solidaridad, een internationale maatschappelijke organisatie met meer dan 50 jaar ervaring in het versterken van economieën. Het project wordt gefinancierd door de Wereldbank en zal lopen tot juni 2025.

Solidaridad is verantwoordelijk voor de uitvoering van SURGE en heeft reeds gestart met zakelijke ondersteuning voor 43 van de 118 geselecteerde bedrijven, waarvan er 13 individuele en drie waardeketen groepen zijn met in totaal 68 outgrowers. Hiermee worden 84 mensen direct ondersteund, waaronder 6 vrouwen, 18 Inheemse en 40 Marron-ondernemers.

Diletta Doretti, vertegenwoordiger van de Wereldbank, benadrukte in haar toespraak dat investeren in Klein en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) de sleutel is tot de langetermijneconomische groei van Suriname. Gonzalo La Cruz, directeur van Solidaridad, benadrukte dat het project gericht is op duurzame consumptie en productie, waarbij waardecreatie en samenwerking centraal staan.

Surge-directeur, Eric Hansen, presenteerde het project en bedankte minister Rishma Kuldispingh van EZ voor haar aanzienlijke bijdrage en inzet om het SURGE-project van de grond te krijgen. Minister Kuldispingh onderstreepte het belang van het stimuleren van Surinaamse producten en moedigde ondernemers aan om zich volledig in te zetten om van deze unieke kans te profiteren.

President Chandrikapersad Santokhi prees de behaalde resultaten op macroniveau, die het resultaat waren van de talrijke maatregelen die de overheid heeft genomen om de economie van Suriname gezond te houden. Hij verzekerde de Surinaamse ondernemers dat de regering hen meer kansen zal bieden om hun bedrijven beter te organiseren en moedigde hen aan om optimaal gebruik te maken van het Surge-project. Met een simpele klik op de computer lanceerde het staatshoofd officieel het Surge-project, dat een veelbelovende toekomst voor de economie van Suriname belichaamt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEZ lanceert Surge project om economische groei in Suriname te stimuleren