dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
4
(4)

Extreme neerslag bereikte piek van 131 mm in Suriname; meer regen in mei

lees ook ...

Stichting 1 voor 12 zoekt dringend hulp voor 61-jarige Haïti...

Stichting 1 voor 12 is dringend op zoek naar hulp voor de 61-jarige Haïtiaanse man Vilmeney Lotere, die sinds dinsdag 16 juli 2024 in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ligt na een spoedamputa...

Er is in de afgelopen dagen sprake geweest van excessieve neerslag in Suriname, met als hoogtepunt een extreme neerslag van 131 mm op 23 april 2023. Dit is gelijk aan 131 miljoen liter water per vierkante kilometer en is vastgelegd door het radarsysteem op het vliegveld Zorg en Hoop. De neerslag heeft geleid tot overstromingen in veel gebieden in Suriname.

Volgens Radjkoemar Nanda, hoofd van de Meteorologische Dienst Suriname (MDS), is de hevige regenval een combinatie van de normale neerslag van de intertropische convergentiezone (ITCZ) en een storing die het geheel verder opvoert. Hoewel het niet overal even extreem heeft geregend, heeft het overgrote deel van Suriname te kampen gehad met neerslag tussen de 40 en 112 mm.

Nanda waarschuwt dat er in mei meer neerslag te verwachten is als gevolg van tropische golfstoringen die invloed kunnen hebben op het weer in Suriname. De neerslag zal echter gevolgd worden door een droge periode. Nanda voegt eraan toe dat er dit jaar te maken zal zijn met El Niño, wat betekent dat de grote droge tijd langer zal aanhouden.

De autoriteiten roepen de bevolking op om alert te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen om schade en overlast te beperken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameExtreme neerslag bereikte piek van 131 mm in Suriname; meer regen in mei