dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
0
(0)

Expositie afschaffing slavernij en emancipatiestrijd

lees ook ...

27-jarige bromfietser overleden na aanrijding met stilstaand...

De 27-jarige M.C. is vanmorgen overleden in het Mungra Medisch Centrum in Nickerie na een ernstig verkeersongeval. De bromfietser reed op de Fredericiweg tegen een stilstaande coasterbus aan en bezwee...

Het Nationaal Archief Suriname organiseert samen met NAKS en The Black Archives (Nederland) de expositie: ‘Manspasi, Verbonden Geschiedenis van Strijd in Suriname en Nederland’. Dit jaar wordt 150 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname herdacht. Na de afschaffing van de slavernij was er nog lang sprake van verschillende vormen van ongelijkheid, racisme en uitbuiting, maar er was ook altijd verzet en emancipatiestrijd.

Het Nationaal Archief Suriname, The Black Archives (Nederland) en NAKS hebben unieke en bijzondere documenten en archiefstukken die een onderbelichte geschiedenis van de emancipatiestrijd in Suriname en Nederland laten zien. Het toont aan dat er een sterke verbinding is geweest tussen de emancipatiebewegingen in Suriname en bewegingen in de diaspora in Nederland.

De samenwerkende organisaties willen gezamenlijk een onderbelicht deel van de gedeelde geschiedenis zichtbaar maken middels een tentoonstelling. Het uitwisselen van kennis over de archieven en het beheer van archieven speelt hier een essentiële rol in. In deze expositie wordt een verkenning van archieven vertoond, rondom de verbonden geschiedenis van strijd en emancipatie in beide landen.

Op lange termijn willen de organisaties een partnerschap aan gaan op het gebied van kennisuitwisseling rondom de archieven. The Black Archives is een grassroots initiatief dat is ontstaan vanuit de behoefte aan kennis binnen de Surinaamse en zwarte gemeenschap in Nederland. Hoewel de technische kennis over archiefbeheer ontbreekt is er veel inhoudelijke kennis op het gebied van Surinaamse en zwarte geschiedenis, kolonialisme, slavernij en dekolonisatie bewegingen alsook het ontwikkelen van project- en event management.

Het Nationaal Archief Suriname is een professioneel instituut met kennis en expertise op het gebied van archiefbeheer. De archieven sluiten inhoudelijk goed op elkaar aan. Heel bijzonder is dat NAKS ook goed aansluit bij de samenwerking, omdat zij de kennis en expertise beschikken over het cultureel erfgoed van de Afro Surinamers.

De expositie wordt geopend op 30 maart aanstaande bij het Nationaal Archief Suriname aan de Mr. J. Lachmonstraat nummer 174 en is te bezichtigen tot 28 april 2023 vanaf 8:30 tot 14:30u.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameExpositie afschaffing slavernij en emancipatiestrijd