Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Export groenten en fruit uit Suriname verminderd

Geplaatst

op

Groenten

De export van groenten en fruit naar Europa is mede als gevolg van de COVID-19-pandemie aanzienlijk verminderd. Surinaamse producenten werden eerder al geconfronteerd met fytosanitaire regels waaraan die moesten voldoen. Volgens Sadhana Janki, hoofd afdeling planten- en kwaliteitskeuringen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zijn vooral de commerciële bedrijven die exporteren naar de Europese Unie (EU) het zwaarst getroffen.

Hoewel er wel geëxporteerd wordt, zijn de hoeveelheden afgenomen. Dit alles heeft te maken met de COVID-situatie in de wereld. Wat ook een rol heeft gespeeld in de afname is het feit dat ook de inspectie is aangepast en er minder inspecteurs in een ruimte aanwezig zijn. Verder zijn er minder vluchten naar Nederland.

Agroproductenten moeten zich te midden van de COVID-19-pandemie beijveren om in het bezit te komen van het fytosanitaire certificaat. Dit is nodig voor het exporteren van bepaalde groente- en fruitsoorten naar de EU. De huidige fytosanitaire regels dateren van 14 december 2019. Groenten en fruit worden eerst geïnspecteerd voordat ze verzonden worden.

Minister Albert Ramdin van  Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt dat de regering bekijkt hoe de productie te verbeteren, zodat producten uit Suriname voldoen aan de EU-standaarden. Er zal verder ook worden gekeken naar uitbreiding van de markt in de regio.

Hij is er voorstander van om te kijken naar markten, die dichterbij van huis liggen zoals in het Caribisch gebied en Centraal- Amerika, waar er een markt is van 60 miljoen personen en ook in het brede Guiana Shield, waar er ongeveer 300 miljoen mensen zijn. Traditioneel is Suriname Europees georiënteerd, maar de bewindsman hoopt dat het land binnen afzienbare tijd ook andere markten kan aandoen.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tahira
maandag 21 september 2020 05:55

Was het maar zo makkelijk zeggen als gedaan krijgen.

Theo
dinsdag 22 september 2020 21:09

Ik woon zelf in die EU en ondanks de strenge regels in Europa komen met die handelsverdragen als CITO en Mercosur er toch ongecontroleerde producten de EU binnen.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen