donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

Expo ter ere van inheemsen

lees ook ...

4 Brazilianen met moord op hun geweten gevlucht uit cellenhu...

Zes arrestanten zijn op zondag 24 september 2023 ontvlucht uit het cellenhuis van het politiebureau Nieuwe Haven. Het gaat om de zes arrestanten A.A.R, C.R, C.R, L.E., C.D.R, en R.M., vier Brazilianen...

Kurt Nahar vindt dat de grote wijsheid en kennis van inheemsen onvoldoende wordt benut voor de ontwikkeling van Suriname. Deze groep Surinamers krijgt ook onvoldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Hij is curator van de experimentele expo ‘Ingi Sten’, die gehouden wordt in Art gallery Readytex tot en met 30 april. De tentoonstelling maakt deel uit van een serie expo’s.

“Het mooie van deze experimentele exposities is dat kunstenaars, die niet zijn verbonden aan de galerij, ook de kans krijgen om hun werken te tonen. Maar meer nog is deze expositie bedoeld als een ode aan de inheemsen”, maakt de curator duidelijk. “Ze moeten die kans krijgen om naar school te gaan en zich te ontwikkelen met behoud van hun normen, waarden, tradities en kennis”.

Kunstwerken van wijlen Winston van der Bok, John Lie A Fo, Kenneth Flijders, Leonnie van Eert, Rinaldo Klas, Shaundell Horton, Sri Irodikromo en gastkunstenaars Pierre Bong A Jong en Orpheo Robert zijn te zien.

Nahar en Sri Irodikromo werken samen aan een traject met Miguel Keerveld, die een studie volgt als curator. “We leren wat hij leert; hoe exposities vanuit een dieper thematisch denken en meer gericht samen te stellen.” Nahar legt verder uit dat de hedendaagse internationale kunstscene meer vergt dan alleen maar talent. Artiesten moeten hun achtergrond kennen, “Je wordt bijna gedwongen om diep na te denken over jouw afkomst, voorouders, maar ook wat spiritualiteit voor jou betekent,” zegt hij.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameExpo ter ere van inheemsen