Er is in het laatste kwartaal van 2021, vooral in de maanden oktober tot en met december, tussen de 16 en 16,5 miljoen op maandbasis aan euro’s het land uitgegaan. Deze mededeling doet minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Hij spreekt van een explosieve toename. Daarvoor was het rond de 1,5 miljoen euro. Volgens de bewindsman ligt de invoer van US-dollars tussen de 14 en 14,5 miljoen. “Dus er komen gelden terug naar Suriname, de euro’s worden omgezet,” zegt hij.
“De trend is duidelijk ingezet in het vierde kwartaal van 2021, waarbij we zien dat bedragen tussen 16 en 17 miljoen euro worden uitgevoerd en weer tussen 14 en 15 miljoen US-dollars het land binnenkomen.” De Deviezencommissie is nog bezig de cijfers van januari en februari te analyseren. Zodra die beschikbaar zijn, zullen ook die naar het parlement worden gestuurd.
De minister benadrukt dat wel vastgesteld moet worden dat de regels in principe zijn aangetrokken. Vroeger bestond er voor de uitvoer van een bedrag boven USD 10.000, ongeacht het bedrag, slechts een aangifteplicht. Toen was er nog geen vergunningplicht. “Nu is er een grens getrokken tot 50.000 en voor alle bedragen daarboven moet men een vergunning aanvragen,” zegt Achaibersing.
Samen met de Deviezencommissie en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal worden nagegaan of verder aanscherpen van de regels nodig is. Er zal volgens hem wel een gedegen analyse gemaakt moeten worden van deze ontwikkelingen op de economie. Hij brengt in herinnering de schaarste aan US-dollars, waardoor de CBvS in het buitenland toen euro’s in US dollars moest laten omzetten om de schaarste op te heffen. Momenteel zijn er voldoende Amerikaanse dollars in de economie.