dinsdag 23 april 2024
27 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Excuses slavernij niet alleen Nederlandse beslissing

lees ook ...

Nierdialysepatiënten trekken aan de bel

Nierdialysepatiënten bevinden zich nu in een levensbedreigende situatie door de actie van de verpleegkundigen. Ze kunnen niet meer optimaal worden behandeld, terwijl de verzekering niet alle kosten va...

President Chandrikapersad Santokhi heeft in een gesprek met de Nederlandse vicepremier Sigrid Kaag over het slavernijverleden aangegeven dat het voornemen van Nederland om excuses aan te bieden over de slavernij in Suriname, niet alleen een bilaterale aangelegenheid is.

Hij gaf aan dat hij als Caricom-voorzitter benaderd werd omtrent het voornemen van Nederland om excuses aan te komen bieden. Het is niet alleen een bilaterale aangelegenheid, zei hij, maar het trekt ook internationale aandacht, aldus het staatshoofd. Het staatshoofd heeft vicepremier Kaag geïnformeerd dat naast de nationale discussie en zienswijzen, Suriname ook deel neemt aan de langdurige en intensieve discussie in de Caribische Gemeenschap.

“Binnen de Caricom worden er gemeenschappelijke besluiten genomen ten aanzien van inhoud en aanpak. Ik heb gemeend deze zienswijzen met u delen, zodat uw bezoek niet alleen één is van informatie verstrekken, maar ook van informatie meenemen voor wat betreft de Surinaamse perspectieven”, luidde de verduidelijking van president Santokhi.

De regeringsleider heeft verder aangeven dat er breed overleg is gevoerd over het vraagstuk. “Er is een brede consensus in de regering en het parlement voor het huidige standpunt met betrekking tot het ontvangen van excuses door Nederland voor het slavernijverleden.”

Vicepremier Kaag gaf aan dat het aanbieden van excuses een betekenis moment moet zijn, gelet op al het leed van het verleden, de pijn en de doorverwerking die het heeft gehad op de nazaten overal ter wereld.  “Er zijn verder afspraken gemaakt om die betrokkenheid op alle niveaus vorm te blijven geven zodat er eendrachtig uitvoering zal worden gegeven aan de adviezen van de dialoog op het slavernijverleden”, aldus vicepremier Kaag.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameExcuses slavernij niet alleen Nederlandse beslissing