woensdag 24 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
3
(2)

Ex-president Venetiaan keynotespeaker bij boekbespreking Clark Accord

lees ook ...

Twins Kapsalon partner in succesvolle Kappers-A opleiding on...

Zeventien cursisten van de Kappers-A opleiding hebben hun certificaat in ontvangst genomen na het succesvol afronden van hun opleiding, aangeboden onder het project: ‘Wroko fu mek moni’. Minister Stev...

Elk jaar nodigt de Clark Accord Foundation Suriname een wetenschapper uit om de Clark Accord lezing te verzorgen. Het is afwisselend in Nederland en Suriname. Dinsdag is ex-president Ronald Venetiaan de keynotespeaker tijdens de tiende Clark Accordlezing. Hij zal het boek ‘tussen apoera en Oreala behandelen, waarvan hij zelf “zeer onder de indruk” is. Het zal de eerste keer zijn dat er een boekbespreking wordt gehouden. Uitgangspunt is altijd literatuur, emancipatie of geschiedenis.

Volgens de stichting vond wijlen Clark Accord zijn boek ‘Tussen Apoera en Oreala’ het beste dat hij heeft geschreven. Vene, is de pseudoniem waaronder Ronald Venetiaan zelf dicht. Ook hij is “zeer onder de indruk” van het boek. Dinsdag zal hij de kijkers deelgenoot maken van de twee inheemse dorpen in de regenwouden van Suriname en Brits-Guyana, die het toneel vormen van een hartverscheurende liefdesverhaal.

De Clark Accord Foundation praat over het verhaal ‘Tussen Apoera en Oreala’ als een meeslepend verhaal vol met mystiek, riten, passie, drama, erotiek en cultuur. Er volgt na de lezing een panelgesprek met Cylene Fransen, Jerry Dewnarain en Venetiaan, waarbij Hilde Neus als moderator zal optreden. Vanwege de pandemie kan men niet bij elkaar komen, maar de tiende Clark Accordlezing via Apintie TV en de Facebookpagina’s van het medium en de Clark Accord Foundation te zien zijn.

Clark Accord, genoot bekendheid door zijn succesvol boek ‘De koningin van Paramaribo’ (1999). Hij was van huis uit geen schrijver, maar maakte internationaal furore als visagiste in Oostenrijk.

Later debuteerde hij in 1999 met zijn meest besproken en commercieel uiterst succesvol boek ‘De koningin van Paramaribo’. Hiervan zijn er meer dan 120.000 exemplaren verkocht. Accord schreef op verzoek van Theater Cosmic in Amsterdam  ook een gelijknamige monoloog in het jaar 2000.

Verder bestond zijn pennenvrucht uit: ‘Met eigen ogen’ (2003; in samenwerking met journaliste Nina Jurna), ‘Tussen Apoera en Oreala’ (2005), ‘Shirley in Allochtonië’ (2005), ‘Bingo!’ (2007) en ‘Una casa particular’ (2010). Clark Accord is op 11 mei 2011 overleden. Zijn gedachtegoed wordt in leven gehouden, door de gelijknamige stichting, die diverse educatieve activiteiten organiseert, waaronder de Sori yu Talenti-schrijfwedstrijd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEx-president Venetiaan keynotespeaker bij boekbespreking Clark Accord