In de vroege ochtend van eerste kerstdag werd bekend dat ex-president Desi Bouterse, de avond daarvoor overleed. Omdat de Face Book berichten bleven aanhouden en journalisten zowel als aanhangers zich wilden overtuigen van de waarheid was het een drukte van belang voor zijn residentie aan de Anton Dragtenweg. De zon, onzichtbaar nog, kleurde de hemel blauw, vele vroege vogeltjes begonnen vrolijk te zingen, toen de bevestiging kwam.
Toen de officieele bevestiging kwam van Bouterses overlijden, waren er globaal twee reacties te onderscheiden, verdriet en verslagenheid bij zijn aanhangers en een zucht van verlichting bij degenen die verlangden naar het einde van het Bouterse tijdperk dat ruim 40 jaar geduurd heeft. Het spreekwoord: ‘de mens wikt, maar God beschikt’ is hier zeker van toepassing.
Dubbel gevoel
Terwijl we schrokken van wraakzuchtige euro Surinamers, die zeiden dat ze het jammer vonden en Bouterse het gevang in wilden, kunnen we zijn misdaden niet vergeten, maar vergeven wel. Zo verschrikkelijk erg als het is dat uw geliefden een gruwelijke dood stierven op 8 december 1982…
In Suriname hebben we vaak zo’n beknotting en beklemming door Bouterses slechte (ook economisch en corruptief) beleid gevoeld, we hebben veel met hem meegemaakt, maar hij had ook een grote goede zijde. Daarom vinden velen dat een grote ziel is heengegaan en zullen achter hem blijven staan.
Berucht of beroemd
Voor sommigen is Desi Delano Bouterse een grote crimineel, ook veroordeeld voor cocaine doorvoer handel in Nederland in het jaar 2000. Maar Bouterse is ook een volksheld, een revolutionair, een Che Guevara, een Fidel Castro voor velen. Gezien de feiten mag hij zeker de vader van het anti- kolonialisme in Suriname genoemd worden.
En volkspresident omdat hij veel meer dan alle andere regeringsleiders heeft gedaan in zijn leven aan sociale wetten en –en -opbouw. Een strateeg, entijdens masssa meetings een goede prater in partijcentrum Ocer en een entertainer. Bouterse hield ook van schaken, van filosoferen, van zingen, muziek en dansen.
Bouterse had liefde en aandacht voor heel veel mensen, niemand was hem te arm of te klein. Het volk hield van hem en vergaf hem veel, tot zijn econmische chaos onhoudbaar bleek. Hij had een voelbare uitstraling en charisma, een grote man, 1 meter 90, atletisch gebouwd en was een getrainde militair. het grootste deel van zijn leven.
Hij hield veel van het bosland en had vakantiehuizen in Cassewinica, geboortedorp van zijn inheemse oma en te Brokobaka, Brokopondo. Op deze adressen en in Paramaribo, deed de politie nog geen week geleden invallen. Zo toevallig. Zal alles wat nu in het donker is, aan het licht komen? (Wordt vervolgd)