woensdag 31 mei 2023
31.8 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
4
(1)

Ex-ministerpresident Wim Udenhout heengegaan

lees ook ...

PALU: “Everyone is being duped by the president”

President Chan Santokhi is misrepresenting the so-called hearings as part of a "pre-national dialogue" to suggest that his administration would be allowed to start anew. Of course, the major goal of t...

Ex-ministerpresident ambassadeur Wim Udenhout heeft op maandag 22 mei 2023 het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Na zijn ruim twintigjarige loopbaan bij het ministerie van Onderwijs werd hij in 1984 benoemd tot minister-president en minister van Buitenlandse Zaken.

In samenwerking met de militaire machthebbers, de vakbeweging en het bedrijfsleven werd de basis gelegd voor het herstel van de democratie, hetgeen leidde tot de verkiezingen van 1987.

Na zijn premierschap werd Udenhout regeringsadviseur en in 1989 werd hij door president Shankar benoemd tot ambassadeur, in welke functie hij bijkans acht jaar geaccrediteerd was in Washington en bij de Organization of American States (OAS), met mede-accreditering in Mexico, Canada en Nicaragua.

Als ambassadeur bij de OAS is Wim Udenhout voorzitter  geweest van de Permanente Raad, het hoogste dagelijks orgaan van de OAS, waar hij een belangrijke rol heeft vervuld bij het versterken van het handvest van de OAS. In 1994 vertegenwoordigde ambassadeur Udenhout Suriname bij de verkiezing en beëdiging van Nelson Mandela en in 1995 werd hij door president Venetiaan benoemd tot ambassadeur voor Ghana en Zuid-Afrika, waarmee hij de eerste Surinaamse ambassadeur in Afrika werd.

Wim Udenhout heeft zich ook buiten zijn formele functie als ambassadeur op diverse gebieden gedurende zijn leven eveneens als ambassadeur van Suriname opgesteld en ingezet. Laatstelijk, onder andere, als voorzitter van Suriname Conservation Foundation. Voor zijn vele verdiensten kreeg Wim Udenhout in februari 2010 uit handen van president Venetiaan de hoogste onderscheiding in de Republiek Suriname, het Groot Lint in de Ere Orde van de Gele Ster.

Wij condoleren Suriname  en de familie van Wim Udenhout met het heengaan van deze grote diplomaat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEx-ministerpresident Wim Udenhout heengegaan