zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
4.4 C
Amsterdam
4
(1)

Ex-legerleider Bouterse maakt gebruik van zwijgrecht

lees ook ...

ABI gaat producten binnenland exploiteren

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) verwelkomde de plannen van de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI) op vrijdag 20 januari, die op duurzame wijze ...

Tot verrassing van velen in de rechtszaal heeft voormalige legerleider en ex-president Desi Bouterse vandaag bij de voortgang van de 8 decemberstrafzaak gebruikgemaakt van zijn zwijgrecht. Hij hield vast aan eerdere verklaringen die zijn afgelegd bij de rechter-commissaris in 2004. Het was een korte zitting. De verzetszaak is hierdoor in een stroomversnelling terechtgekomen. Op 31 mei zal de auditeur-militair zijn requisitoir houden.

Na de zitting zei Bouterse dat alles al is gezegd. Hij zou om technische redenen gebruik hebben gemaakt van zijn zwijgrecht. Verder wilde hij ook niet ingaan op de vraag van de Krijgsraad waarom hij verzet heeft aangetekend tegen de uitspraak, waarbij hij tot 20 jaar cel is veroordeeld. Hij verwees verder naar zijn raadsman Irvin Kanhai om uitleg te geven, want hij wil geen “uitspraken doen die atechnisch zijn”.

Kanhai merkte op dat zijn cliënt 16 jaar geleden verschenen is voor de rechter-commissaris. Er is niets veranderd sinds toen, zegt de advocaat. Hij haalt aan dat Bouterse mogelijk zich geen zaken meer kan herinneren die indertijd reeds zijn gezegd. Hij sluit eventueel een hoger beroep na de uitspraak van de Krijgsraad niet uit.

De stukken moeten eerder gewisseld worden, waardoor de verdediging na de strafeis van de auditeur-militair gelijk kan reageren. Bouterse heeft nog de gelegenheid om het laatste woord te voeren. Op 31 mei zal het duidelijk worden of de behandeling ter terechtzitting wordt afgesloten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEx-legerleider Bouterse maakt gebruik van zwijgrecht