dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
5
(1)

Ex-governor Centrale Bank krijgt 8 jaar straf en SRD 500.000 boete

lees ook ...

Personeel RZW heeft nog geen salaris ontvangen

Het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) heeft over de maand januari 2023 nog geen salarissen uitbetaald, omdat het ziekenhuis nog onvoldoende middelen genereert om zelfstandig de lonen te kunnen uit te ...

De gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, is maandag door de rechter veroordeeld tot acht jaar cel. Aan hem is ook een boete van SRD 500.000 of subsidiair zestien maanden hechtenis opgelegd. De tijd in voorarrest wordt afgetrokken. Rechter Maytrie Kuldip Singh is afgeweken van de eis van de officier van justitie, die tien jaar had geëist.

Zij heeft rekening gehouden met het feit dat het de eerste keer is dat Van Trikt in aanmerking is gekomen met de justitie en dat de situatie die hij bij de bank is komen aantreffen ook niet in zijn voordeel heeft gewerkt. De rechter acht wel wettelijk en overtuigend bewezen dat Van Trikt in vereniging met andere medeverdachten zich schuldig heeft gemaakt aan het ontvreemden van SRD 2,8 miljard bij de CBvS.

Het geld zou zijn uitgegeven zonder dat er een dekking was. Om dat te doen zijn er verschillende constructies bedacht. Dit heeft hij samen gedaan met medeverdachte ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Voor maandag stonden ook de zaken van Faranaaz Alibaks-Hausil, directeur Legal, Compliance and International Affairs van de Centrale Bank van Suriname en Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) op de rol. Hausil heeft drie jaar celstraf gekregen. Zij zit al anderhalf jaar vast. Kromosoeto is gevonnist tot vijf jaar onder aftrek. Hij heeft bijkans anderhalf jaar uitgezeten in voorarrest.

In december vorig jaar werd de voortvluchtige minister van Financiën,  Hoefdraad, bij verstek veroordeeld tot 12 jaar celstraf en een geldboete van SRD 500.000 subsidiair twaalf maanden hechtenis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEx-governor Centrale Bank krijgt 8 jaar straf en SRD 500.000 boete