zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
5
(2)

Ewald Ombre, voormalig Hofpresident is niet meer

lees ook ...

Hybride zonne-energiecentrale van start in Poeketie, verlich...

Op zaterdag 6 april 2024, markeerde een historisch moment voor de bewoners langs de Tapanahonyrivier in Suriname, met de ingebruikname van een hybride zonne-energiecentrale in Poeketie, Tapanahony. He...

Voormalig president Ewald Ombre van het Hof van Justitie is op 82-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. “Hij heeft de rechtspraak en de samenleving met toewijding, integriteit en rechtvaardigheid gediend”, verklaart hofpresident Iwan Rasoelbaks.

Ombre begon zijn loopbaan in de rechterlijke macht in 1973 als griffier. In 1980 werd hij benoemd tot plaatsvervangend lid, en twee jaar later trad hij toe als lid. In 2008 werd hij benoemd tot vicepresident en in 2009 keurde de regering zijn benoeming tot hofpresident goed. Op 10 juni legde hij de eed af als hofpresident in handen van president Ronald Venetiaan. Deze rol vervulde hij tot zijn pensionering in 2011.

President Chan Santokhi heeft Ombre in 2021 onderscheiden voor zijn diensten en hem benoemd tot Grootofficier in de Ereorde van de Palm.

Rasoelbaks benadrukt dat Ombre de opvolger was van voormalig hofpresident John von Niesewand. Von Niesewand was in 2003 begonnen met het moderniserings- en verzelfstandigingsproces van de rechterlijke macht, en Ombre heeft dit proces voortgezet. “Hij heeft zich ook ingespannen om de onderbezetting van de rechterlijke macht aan te pakken; het aantal rechters werd verdubbeld van negen naar achttien.”

“Mr. Ombre was als rechter ingetogen, bedachtzaam, en luisterde vooral goed naar partijen en hun advocaten. Bovenal was hij deskundig en wijs in zijn oordeel”, zegt Rasoelbaks. “Hij bezat een sterk feitelijk en juridisch analytisch vermogen. Achter zijn bescheiden karakter schuilde veel wijsheid.” Een uitspraak van Ombre die Rasoelbaks zal bijblijven is “wees sterk in optreden doch bedachtzaam in de wijze waarop”.

Hofpresident Rasoelbaks condoleert namens het Hof van Justitie, de familie van mr. Ombre, de rechtsgemeenschap en de gehele samenleving.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEwald Ombre, voormalig Hofpresident is niet meer