zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
5
(2)

EVC-systeem kan deuren openen voor ervaren Surinamers zonder formele diploma

lees ook ...

Suriname en Jamaica bespreken samenwerking en regionale inte...

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op vrijdag 17 mei 2024 de minister van Industrie, Investeringen en Handel van Jamaica, Senator Aubyn Hill, ontvangen...

In een baanbrekende ontwikkeling voor Suriname, is de officiële erkenning van werkervaring zonder traditionele diploma’s een significante stap dichterbij gekomen. Het innovatieve systeem van Erkenning Verworven Competenties (EVC) wordt voorgesteld als dé oplossing voor velen die over aanzienlijke praktijkkennis beschikken maar geen formele kwalificaties hebben om dit aan te tonen.

Titinbo Erna Aviankoi, oprichter van Impact Suriname, heeft onlangs, haar plannen voor de introductie van het EVC-systeem in Suriname gepresenteerd aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Dit systeem heeft als doel om het kennisniveau en de vaardigheden van individuen formeel te erkennen, zelfs als deze niet via het reguliere onderwijssysteem zijn verkregen.

De vp heeft zijn enthousiasme en steun voor dit initiatief uitgesproken, en ziet in EVC een belangrijke kans voor de Surinaamse bevolking. Veel Surinamers hebben immers een schat aan kennis en ervaring op hun vakgebied, zonder dat ze daarvoor een officieel diploma hebben ontvangen. Het EVC-systeem biedt een oplossing door deze kennis te toetsen en formeel te erkennen.

Aviankoi heeft aangegeven dat EVC toepasbaar is op alle in Nederland erkende opleidingen en vakgebieden, waarbij de Surinaamse opleidingen grotendeels onder deze standaarden vallen. Suriname staat nu voor de taak om, via het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), beleid te ontwikkelen dat de acceptatie van EVC in wetgeving verankert.

Dit systeem belooft een revolutie te zijn in de erkenning van vakbekwaamheid in Suriname, waarbij het motto luidt: “Je hoeft niet meer te leren wat je al weet.” Door de kennis en vaardigheden van individuen officieel te erkennen, kunnen velen van hen een significante stap zetten in hun professionele ontwikkeling en carrièrekansen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEVC-systeem kan deuren openen voor ervaren Surinamers zonder formele diploma