maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

EU’s SAMAP-project stimuleert landbouwontwikkeling in Boven-Surinamegebied

lees ook ...

FIU en KPS bundelen krachten tegen witwassen en georganiseer...

Op vrijdag 19 april 2024 werd een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend tussen de Financial Intelligence Unit (FIU) en het Korps Politie Suriname (KPS). Dit MoU is gericht op het uitwisselen v...

Latoya Williams, vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU), overhandigde onlangs een geavanceerde tractor met werktuigen aan de Coöperatieve Vereniging Saamaka Wosu U.A in het Boven-Surinamegebied van het district Sipaliwini. Deze overdracht, een belangrijke mijlpaal, bevestigt de prominente rol van Saamaka Wosu U.A als ontvanger van steun van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).

Granman Albert Aboikoni nam namens de gemeenschap en de coöperatie de sleutels van de 75HP-tractor in ontvangst. Als onderdeel van haar missie om de uitvoering en impact van het SAMAP-project in het binnenland te evalueren, bezocht EU-vertegenwoordiger mevrouw Williams verschillende kleine subsidieontvangers in verschillende dorpen in het Boven-Surinamegebied.

Het SAMAP-project, gefinancierd door de EU en uitgevoerd door FAO, heeft meer dan USD 227.000 geïnvesteerd in 10 projecten om de productiviteit, productie en markttoegang van traditionele gewassen zoals cassave te verbeteren, evenals om de economie te diversifiëren met producten zoals watermeloenen, pinda’s, gember, zoete aardappelen en bosoliën.

Williams benadrukte het belang van het SAMAP-project en de directe impact ervan op de gemeenschappen in het binnenland. Ze verklaarde: “Het is bemoedigend om van de begunstigden zelf te horen hoe de ondersteuning van SAMAP met landbouwapparatuur en -diensten hen helpt om meer te produceren, hun eigen consumptie te waarborgen en hun levensonderhoud te verbeteren.”

Ze benadrukte ook het belang van het waarnemen van de uitdagingen waarmee boeren worden geconfronteerd in afgelegen gebieden en het succesvol zien diversifiëren naar nieuwe producten met echte marktkansen en winstgevendheid.

Granman Aboikoni, namens de coöperatie, bedankte de regering van Suriname, de EU en FAO voor hun steun. Hij verklaarde: “Na een lange weg kunnen we nu eindelijk zeggen dat gemeenschappen in het binnenland toegang hebben tot de benodigde middelen en kansen om bij te dragen aan de ontwikkeling van onze samenleving door middel van investeringen in de landbouw.”

Hij benadrukte het belang van het SAMAP-project en verklaarde vol vertrouwen dat het tastbare resultaten heeft opgeleverd, zoals een verhoogde productiviteit, verbeterde markttoegang en algemene kwaliteitsverbetering. Met deze recente activiteit heeft het SAMAP-project al meer dan 13.000 landbouwapparatuur, machines en diensten geleverd, met een totale investering van meer dan USD 2,3 miljoen, ter ondersteuning van meer dan 230 kleine en grote projecten in alle 10 districten van het land.

De Matching Grant Facility (MGF) is een competitief fonds dat eenmalige investeringssteun biedt aan in aanmerking komende boeren met sterke projecten, waarbij landbouw- en voedselverwerkingsapparatuur wordt verstrekt, evenals geselecteerde landbouwdiensten.

SAMAP, geleid door de regering van Suriname via het Ministerie van LVV en geïmplementeerd door FAO met financiering van de Europese Unie, streeft naar duurzame landbouwontwikkeling en bevordert concurrerende en veiligere productiemethoden die de markttoegang vergroten voor verschillende gewassen en Niet-Hout Bosproducten (NHBPs).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEU's SAMAP-project stimuleert landbouwontwikkeling in Boven-Surinamegebied