vrijdag 9 december 2022
28.9 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
0
(0)

Europese Unie stelt 13 miljoen euro beschikbaar voor duurzaam bosbeheer

lees ook ...

Increasing timber industry earnings without degrading the na...

The forest of Suriname is a unique resource. If used sustainably, this resource will not run out, unlike other natural resources like oil, gas, gold, and bauxite. Tuesday's Planning and Transformation...

Er is door de Europese Unie 13 miljoen euro beschikbaar gesteld ter ondersteuning van investeringen in duurzaam bosbeheer. Het is een schenking voor een meerjarenprogramma dat loopt tot 2027. Dit kwam onlangs naar voren tijdens een gesprek tussen een Surinaamse regeringsdelegatie onder leiding van minister Armand Achaibersing en een EU-delegatie onder leiding van ambassadeur Fernando Ponz Cantó.

Als een van de weinige landen in de regio komt Suriname in aanmerking voor een eigen meerjaren steunprogramma, het Multi Annual Indicative Programme (MIP) van de Europese Unie.
De hoofdcomponenten van dit MIP-programma zijn:
1. het verbeteren van de levensstandaard van dorpsgemeenschappen middels het bieden van o.a. technische ondersteuning voor duurzame ontwikkeling van de houtsector alsook voor de niet-hout bosproducten (NTFP);
2. hervormingen ter verbetering van een verantwoord bosbeheer, en
3. het beschermen en herstellen van het mangrovebos.

Er wordt veel aandacht gegeven aan capaciteitsversterking van alle betrokken actoren. De ontmoeting werd door partijen benut om ook andere belangrijke ontwikkelingen te bespreken. Suriname verschafte inzicht in de voortgang tot macro economisch herstel en de samenwerking met het IMF. De EU gaf uitleg over de post Cotonou samenwerking en de nieuwe faciliteiten die beschikbaar zijn voor de Caribische landen.

De uitvoering van het programma ligt in handen van de ministeries van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De ministers Bronto Somohardjo (GBB ad interim) en Silvano Tjong Ahin waren daarom eveneens aanwezig tijdens het gesprek. De coördinatie ligt in handen van het ministerie van Financiën en Planning.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEuropese Unie stelt 13 miljoen euro beschikbaar voor duurzaam bosbeheer