woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
6 C
Amsterdam
5
(3)

Essed: Niet bij het OM, maar bij het Hof

lees ook ...

Brunswijk voorziet Boven-Suriname van 10 kg rijst per gezin

Oogsten zijn mislukt in het binnenland door de aanhoudende droogte. Dit deelde districtcommissaris (dc) Ndnepe Dinge van het bestuursressort Boven-Suriname mee aan de Ware Tijd. Daarom heeft waarnemen...

Zoals advocaat Hugo Essed benadrukt, waren de personen, waaronder de NDP’er Marcel Oostburg, die afgelopen vrijdag een petitie wilden indienen bij het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname, feitelijk op het verkeerde adres met hun actie.

“Ze hadden bij het Hof van Justitie moeten zijn met een gemotiveerd verzoekschrift. Alleen die instantie kan de procureur-generaal (pg) bevelen om een vervolging in te stellen. Dat is wat de nabestaanden van 8 december destijds ook hebben gedaan,” legde Essed uit in het Surinaamse programma Welingelichte Kringen. Volgens de advocaat heeft geen enkele burger of belangenorganisatie het recht om rechtstreeks van de pg vervolging te eisen. Bovendien is het OM al geruime tijd bezig met een onderzoek naar de vermeende frauduleuze handelingen in de Pan American-zaak. Dus de intentie achter de petitie van de indieners is niet duidelijk.

“Uiteraard mag je een klacht indienen, en die klacht wordt dan in behandeling genomen. Maar de procureur-generaal maakt geen deel uit van de uitvoerende macht. De procureur-generaal is een rechterlijke autoriteit. Bij de uitvoerende macht kun je een petitie indienen, maar dat heeft dan een politieke lading. Echter, bij een rechterlijke autoriteit kun je geen petitie indienen. Ik ken die praktijk niet in Suriname en hopelijk zal die er ook niet komen,” voegde Essed toe.

Volgens de advocaat heeft het OM juist gehandeld door de petitie niet in ontvangst te nemen, omdat ze anders een precedent zou scheppen waarbij iedere burger die vindt dat een strafzaak niet vervolgd wordt, ook een petitie zou indienen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEssed: Niet bij het OM, maar bij het Hof