maandag 15 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
3.8
(6)

Ernst & Young vindt ernstige beleidsfouten bij EBS

lees ook ...

Het accountancybedrijf Ernst & Young heeft een doorlichting uitgevoerd bij de NV Energie Bedrijven Suriname. Daarvan was een belangrijk onderdeel het bepalen van de kostprijs van de EBS en werden vooral ook de mogelijke kostenbesparingen en verbeterpunten in kaart gebracht.

De analyses van Ernst & Young wijzen uit dat de huidige kostprijs gelijk is aan SRD 2.49 per kWh. Dit ligt 130.7% hoger dan het huidige gemiddelde tarief van SRD 1.08 per kWh. Ernst & Young constateert ook dat er belangrijke besparingen en efficiëntie maatregelen mogelijk zijn. Deze kunnen de kostprijs verlagen naar SRD 1.43 per kWh. In dat geval zou het tarief uitkomen op een 32.3% verhoging ten opzichte van het huidig tarief.

Geldverslindend beleid door Ernst & Young gevonden bij EBS:

EBS koopt 65% duurdere stroom van SPCS in plaats van die zelf goedkoper op te wekken. Dit leidt tot lage benutting van de recent opgeleverde centrale.

De financiële administratie van de EBS moet dringend gereorganiseerd worden. Het meest recente goedgekeurd jaarverslag is van 2018. Er is een financiële transformatie nodig om te kunnen komen tot tijdige en accurate financiële rapportage.

Ogane (de LPG poot van de EBS) is ernstig verlieslatend  door de lage verkoopprijs en de hoge premiums die worden betaald bij de gasinkoop aan GEF. Het advies is het inkoopcontract te herzien en Ogane los te koppelen van de EBS.

Binnen de Raad van Commissarissen en het management is Belangenverstrengeling oftewel Conflicts of interest meer regel dan uitzondering. Het toezicht zal verbeterd moeten worden en er zal een opvolgingsplanning moeten komen. Het governance beleid dient te worden herzien.

De EAS zal de belanghebbenden uit de energiesector en daarbuiten benaderen, om samen te werken aan effectieve oplossingen in de energiesector. De EAS opgericht in maart 2016, is in 2020 geoperationaliseerd, en is het toezichthoudend en aansturend orgaan in de energievoorzieningssector voor ons land. Het is een onafhankelijke instantie die de energievoorzieningssector reguleert, controleert, informeert en adviseert.

Het rapport van Ernst & Young is openbaar en is te downloaden van de website van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) – www.eas.sr.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameErnst & Young vindt ernstige beleidsfouten bij EBS