zaterdag 10 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
4
(1)

Erlan Sleur wil gezond regenwoud voor Inheemsen en de wereld

lees ook ...

JUSPOL voert vervolg driehoeksoverleg Guyanas

Minister van Justitie en Politie (JusPol) Kenneth Amoksi, had op 06 juni jongstleden een vervolggesprek met de ambassadeurs van Guyana Virjanand Depoo en van Frans-Guyana Nicolas de LaCoste betreffend...

Milieuactivist Erlan Sleur vraagt aanpak vanuit de overheid om bedreigingen van grondgebieden van inheemsen tegen te gaan en om het Surinaamse milieu te beschermen, In dit kader heeft hij op 08 augustus jongstleden een gezamenlijke verklaring van belangenorganisaties en inheemsen uit het Amazonegebied overhandigd aan minister Silvano Tjong-Ahin.

De verklaring is overgedragen namens Forum Social Pan-America (FOSPA) Suriname. De activist zegt dat er vanuit de overheid gewerkt dient te worden aan het terugdringen van houtkap, goudwinning en het terugdringen van kwikgebruik en andere schadelijke stoffen. “Al onze regeringen hebben verdragen ondertekend voor behoud van onze bossen en bescherming van het klimaat, ter bescherming van onze biodiversiteit, gezondheid en mensenrechten, alsook het tegengaan van broeikasgassen.”

De milieuactivist vindt dat het er op lijkt, dat personen ongestoord gebieden ontbossen in het binnenland, zonder dat daartegen wordt opgetreden. “Hierdoor blijven onze mensen onbeschermd. De bewoners in deze gebieden worden ziek van de kwik. Het rivierwater dat zij gebruiken is vervuild. De problemen zijn zodanig, dat wij zeggen genoeg is genoeg”.

In juli dit jaar is er door FOSPA een regionale conferentie gehouden in Belém, Brazilië. Daar hebben verschillende organisaties de verklaring opgesteld en ondertekend. Het is bedoeld om de noden, oplossingen en bijdragen onder de aandacht van de regeringen en instanties die verantwoordelijk zijn voor het Amazonegebied, te brengen.

“We doen het niet voor onszelf, ook niet alleen voor onze kinderen, maar de hele wereld. Als de Amazone vernietigd wordt, dan gaan niet alleen wij eraan, maar de hele wereld”, aldus de activist.

Remi Koepoeroe, lid van Probios en bewoner van Kwamalasamutu, zegt dat de problemen erge vormen aannemen. “De inheemsen zijn door de eeuwen heen steeds verdreven van hun woongebieden. Ons leefgebied wordt steeds in gevaar gebracht. Wij willen beschermd zijn. Wij willen blijven leven van de natuur”, aldus Koepoeroe.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameErlan Sleur wil gezond regenwoud voor Inheemsen en de wereld