maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
0
(0)

Erkenning grondenrechten Inheemsen en Tribale volkeren binnenkort

lees ook ...

Tiende verkeersslachtoffer overleden na aanrijding op Browns...

Op de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is een bromfietser genaamd G.F. overleden aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een aanrijding op de Brownsweg. Het slachtof...

President Santhoki was aanwezig bij de viering van Inheemse dag in de Palmentuin. Hij verzekerde zijn gehoor dat De Nationale Assemblee binnenkort zal starten de conceptwet om de grondenrechten van de Inheemsen en Tribale volkeren te erkennen in behandeling zal nemen. Ook zal volgens hem de regering meer doen om ontwikkeling te stimuleren onder de inheemsen, naast het feit dat zij gecompenseerd zullen worden voor hun omgang met de bossen.

 Deze aankondiging is vast onderdeel geworden op de Dag der Inheemsen. Vice-president Brunswijk gaf aan in 2020, dat deze regering het probleem in de eerste helft van de regeerperiode opgelost wil hebben.

“We hebben de vorige week als coalitietop gesproken over de behandeling van deze wet. Daar is de opdracht gegeven dat die wet met de hoogste prioriteit behandeld zal moeten worden. En als het niet deze maand is, zal het zeker de komende maand zijn dat we starten met de openbare behandeling van die wet. Het staat op onze agenda. En wij moeten datgene geven aan de Inheemsen en ook onze Marronbroeders en zusters, waar ze aanspraak op maken. We gaan ervoor zorgen dat die verdragen nageleefd zullen worden,” zei de president.

Afgesproken is met de gemeenschap van Wit Santi en Apoera dat er gewerkt zal worden aan de oplossingen van problemen. Te Apoera is reeds een bakkerij geopend. De prijs van brood is nu verlaagd. Voortaan zal de overheid zorgen voor de opkoop van de cassava. Er komt een weg van Apoera naar Nickerie, waardoor prijzen zullen dalen, en er meer ontwikkeling zal komen. Het dorp zal ook binnen afzienbare tijd beschikken over een ijsfabriek.

Santhoki prees het beleid van de inheemsen. Vooral door hun manier van omgang met het bos heeft suriname nu carboncredits. “..We zijn in onderhandeling – de secretaris-generaal van de VN heeft gezegd dat ze ons technisch gaan bijstaan – om geld te genereren met onze carboncredits, met het duurzaam onderhoud van ons bos. De lokale gemeenschap gaat daarvan ook profiteren,” aldus de president.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameErkenning grondenrechten Inheemsen en Tribale volkeren binnenkort