dinsdag 8 oktober 2024
31.4 C
Paramaribo
15.3 C
Amsterdam
0
(0)

Erfgoed instellingen werken aan calamiteitenplan

lees ook ...

Brand in supermarkt Santo Boma door mogelijk defecte diepvri...

Op vrijdag 4 oktober 2024, rond 23.30 uur, ontving de politie van Santo Boma een melding van een winkelbrand op de hoek van de Mopentiboweg en de Magentakanaalweg. Ter plaatse troffen agenten de super...

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) had op woensdag 09 februari een bijeenkomst georganiseerd waar 18 erfgoedinstellingen aan deelnamen. Het doel van de bijeenkomst was dat deze erfgoed instellingen zich moeten bundelen om samen onder andere de effecten van klimatologische factoren op het erfgoed  in Suriname een halt toe te roepen en de voortgang van het project te bespreken en de plannen voor mogelijke calamiteiten te presenteren. 

Door het uitwisselen en samenvoegen van expertise, materiaal en infrastructuur, kunnen erfgoedinstellingen calamiteiten sneller en efficiënter tegenwerken. Dit met ondersteuning van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR).

In de afgelopen periode zijn de gevolgen van de mondiale klimaatsveranderingen op de erfgoedsector duidelijk merkbaar in de Caribische regio. Zowel de mens als het milieu worden ernstig bedreigd door o.a. orkanen (Jamaica, Barbados, Cuba), aardbevingen (Haïti) en vulkaanuitbarstingen (St. Vincent & the Grenadines). Naast natuurrampen, kunnen erfgoedinstellingen ook geconfronteerd worden met andere incidenten en/of calamiteiten veroorzaakt door technisch- en of menselijk falen.

In dit kader is het daarom van belang dat de erfgoedsector in Suriname zich zo goed als mogelijk voorbereid op mogelijke calamiteiten en in een vroeg stadium een analyse maakt van de risico’s waaraan hun instituut en de collectie die zij beheren blootgesteld kunnen worden. Dit is van belang zodat preventieve maatregelen getroffen kunnen worden om de risicofactoren te verminderen.

Het project voor het opstellen van een calamiteitenplan voor erfgoedinstellingen werd ruim twee jaren geleden (februari 2020) geïnitieerd door het Nationaal Archief Suriname. Door de covid pandemie is het niet toen gelukt om het project binnen de vastgestelde periode af te ronden, maar op verzoek van het NAS heeft de financierder nu de deadline verschoven naar de tweede helft van 2022.

De Cultural Emergency Response Program van het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling (een Nederlandse NGO) is de financierder van het project voor het  calamiteitenplan voor erfgoedinstellingen. Dit zijn o.a. musea, archiefinstellingen, bibliotheken en particuliere instellingen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het (im)materieel erfgoed van Suriname.

Er zullen nog twee bijeenkomsten worden gehouden voor het presenteren van de conceptplannen, waarna de concepten in nauw overleg met het NCCR zullen worden gefinaliseerd en er zal een simulatie/oefendrill wordt gehouden. Op lang termijn is het streven erop gericht om de bijdragen van de erfgoedinstellingen te doen opnemen in een nationaal calamiteitenplan voor de erfgoedsector van Suriname. Het project geniet de volledige ondersteuning van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameErfgoed instellingen werken aan calamiteitenplan