zaterdag 14 december 2024
25.2 C
Paramaribo
1.5 C
Amsterdam
0
(0)

Eredoctoraat toegekend aan promovendus Cynthia Mc Leod-Ferrier

lees ook ...

Verkeersongeval op Letitia Vriesdelaan eist leven

Bij een tragisch verkeersongeval op de Letitia Vriesdelaan is vanochtend een persoon om het leven gekomen en raakten drie anderen gewond. Het incident gebeurde toen de bestuurder de controle over het ...

Cynthia Mc Leod-Ferrier is op woensdag het Eredoctoraat in de Letteren en Geschiedenis toegekend door de Anton de Kom Universiteit. Tijdens de promotieceremonie in de Hervormde Kerk werd de erepromovendus verrast met een lied gezongen door Denise Jannah, waarin de maatschappelijke bijdrage van McLeod-Ferrier aan het publiek werd gepresenteerd.

Mc Leod-Ferrier is een auteur van belangrijke historische romans, waaronder haar eerste werk ‘Hoe duur was de suiker’, waarmee ze wereldfaam verwierf. Met ere-onderscheidingen in Suriname, Nederland en de Verenigde Staten, werd de nu 87-jarige McLeod-Ferrier voorgedragen voor het Eredoctoraat. Op woensdag heeft ze haar rede getiteld: ‘Geschiedschrijving in relatie tot Historische Roman. Kan een historische roman de geschiedschrijving beïnvloeden?’ voorgedragen. Ze begon haar betoog met de stelling: ‘Een volk dat geen toegang heeft tot de bronnen van zijn geschiedenis, krijgt een zelfbeeld dat gebaseerd is op mythen en stereotypen’, welke haar motto werd voor langdurig historisch onderzoek (1983-2003). Dit resulteerde in de publicatie van tien historische romans, waarin ze heeft getracht de Surinaamse geschiedenis te ontdoen van mythen en stereotypen.

Mc Leod benadrukte tijdens haar rede dat tot het eind van de twintigste eeuw het onmogelijk was om authentieke documenten te bestuderen van voor 1850. Als kind had ze een grote belangstelling om meer te weten te komen over de slavernij en las ze veel boeken over de Surinaamse geschiedenis, wat haar uiteindelijk bracht bij Elisabeth Samson. Na uitgebreid bronnenonderzoek concludeerde McLeod-Ferrier dat de geschiedschrijvers ten onrechte hadden belicht dat Elisabeth Samson een slavin was geweest van een Duitse man en van hem vermogen had geërfd.

Door haar onderzoek, waaronder het bestuderen van correspondentie tussen de Gouvernements Secretarie en de Societeit van Suriname, ontdekte Mc Leod-Ferrier dat de blanke man juist van Elisabeth Samson had geërfd en niet andersom. Met haar oneindige creativiteit besloot ze een roman te schrijven na uitgebreid onderzoek in Nederland en zelfs Duitsland, waarin Elisabeth Samson een karakter werd met een menselijk leven. In tegenstelling tot de geschiedschrijving was Elisabeth Samson geen slavin maar een vrije negerin.

Politiek-bestuurlijke feiten en slavernij kwesties waren belangrijke thema’s in de geschiedschrijving van de 18e en 19e eeuw. McLeod-Ferrier wees erop dat de eurocentrische opvoeding van de nazaten van slaven tot de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw weinig aandacht besteedde aan slavernij in geschiedenisboeken. Pas toen de nazaten van slaven de aandacht van de voormalige moederlanden vestigden op het onmenselijk systeem van de slavernij, veranderde dit langzaam.

Mc Leod-Ferrier sloot haar betoog af met de conclusie dat haar onderzoek voor het schrijven van historische romans de Surinaamse geschiedschrijving heeft beïnvloed.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEredoctoraat toegekend aan promovendus Cynthia Mc Leod-Ferrier