zondag 21 april 2024
24 C
Paramaribo
7.3 C
Amsterdam
0
(0)

Er gelden ook rechtsnormen voor uitingsvormen

lees ook ...

Legerofficieren bevorderd na training

Zeven militairen zij na afronding van de Cursus Officiersvorming (klas 2023-02) bevorderd tot de rang van tweede luitenant. Deze cursus van meer dan vier maanden moest de militairen specifieke compete...

Kort geleden werden twee burgers waaronder Siebrano pique voor het beledigen van president Chandrikapersad Santokhi opgepakt. Tijdens de op maandag 07 maart 2022 gehouden opbelprogramma ‘Bel, Tak Nanga Deng Tiri Man’ bij Radio SRS, ging het staatshoofd hierop in.

Het openbaar ministerie handelde conform artikel 152 van het wetboek van Strafrecht, toen burgers die het staatshoofd beledigden werden opgepakt.  De President kreeg als gevolg hiervan verwijten van censuur, muilkorven en kleinzerigheid. “Ik heb geen tijd voor beledigingen”, zei het staatshoofd “maar bij een rechtstaat horen rechtsnormen die nageleefd moeten worden”.

Het oordeel van het OM aan de hand van het proces-verbaal van de politie, was dat er rechtsnormen geschonden waren. “Kritiek mag er zijn binnen de grenzen maar zelfs het beledigingen van de gewone burger is strafbaar”, stelde Santokhi. Het recht van vrije meningsuiting gaat gepaard met een volwassen verantwoordelijkheid, anders zal hetzelfde recht jou veroordelen, zei het staatshoofd.

Er is dus niets mis als het openbaar ministerie optreedt bij overtreders als er op verantwoorde manier wordt overwogen in welk geval dit nodig is. “In een fatsoenlijke samenleving behoort men met respect met elkaar om te gaan”, aldus de President

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEr gelden ook rechtsnormen voor uitingsvormen