woensdag 29 november 2023
24.2 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
5
(3)

Energieke doorbraak in Jaar van de Tijger 2022-2023

lees ook ...

BEP en NPS over ramp Matawai gebied

Bekend is geworden dat door de instorting van de mijnschacht in het Matawaigebied, Suriname geconfronteerd wordt met een ramp, waarbij minstens veertien mannen binnen korte tijd het leven hebben gelat...


Met weinig bombelgeluid om 12 uur en vanaf 11 uur hier en daar mooi kunstvuurwerk, hebben de Surinamers van Chinese afkomst het Chinees Nieuwjaar gevierd hier in Paramaribo. Na het Jaar van de Rat -betekenis: overleving vanuit reserves (Covid-jaar 2020)- en het Jaar van de Os- betekenis: discipline en herstel is het nu 1 februari 2022, het jaar van de Tijger, met als betekenis doorbraak en dynamiek.

De tijger wordt gezien als moedig met een spontaan karakter. Een jaar van de Tijger wordt gezien als high vibe, avontuur, vol onverwachte wendingen, waar met flexibiliteit, moed en motivatie op gereageerd moet worden. Om negatieve patronen te doorbreken is dit een prima jaar, waarbij een echt nieuwjaarsgevoel komt zo de eerste dag van de maand. Het is ook nieuwe maan, nu dit maanjaar begint, dat duurt tot 23 januari 2023.

Krakti
Moro ete, nog meer motivatie en moed, zult u denken, want mentaal heeft Covid reeds zoveel van ons gevergd. De locdowns, afschaffen van toerisme , samenkomsten en feesten, met de isolatie, de vele doden, veel zieken, werkloosheid, verhoogde prijzen, ja er is veel moed en motivatie nodig om succesvol te zijn en een positieve doorbraak te bereiken.
Kijk niet op tegen moedige mensen en denk: dat kan ik niet, want zij waren van tevoren ook angstig. Moed is overwonnen angst. Het begint met bang zijn, dat maakt een mens voozichtig, alert, en daarna kom je tot actie en dat is de moed die komt met het volgen van je intuitie. Overmoedig zijn is wat anders, dat is roekeloos gedrag, wangedrag, risico gedrag zonder koeltjes de gevolgen te overwegen.

Energieke aktie

Gelukkig is er een langzaam toenemende normalisatie. Lockdown tussen 11 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens is enigszins dragelijk en 50 mensen op afstand met mondkap op een feest, is beter dan vijf. Massafeesten en uitstapjes moet je niet zoeken, maar het is nog steeds gezellig in Su, in klein verband, met Mohana; mondkap op, handen wassen, afstand houden.

Dit jaar is een van aanpassingen, grote veranderingen waarop je geen vat hebt, dus zal een ieder naar haar of zijn situatie kijken of de groepssituatie en wat zij voor zichzelf en de doelgroep doen kan. Productie en samenwerking zijn hier de sleutelwoorden, want alleen maar ‘feest’ en herdenkingsdag organisatie zijn, brengt de groep weinig vooruit. Bewustwording moet leiden tot acties ter verbetering.

Normaal spoor

Na de 25 graden van de nacht waarin het Chinees Nieuwjaar 2022 om 12 uur, begon een half grijsluchtige dag en na een regenbuitje van vijf minuten een doorbrekende zon die midden op de dag, het heetste uur, de temperatuur naar 30 graden deed stijgen.
Toch was het zacht weer door de vochtig verkoelende noord-oost passaatwind. Symbolisch voor dit Jaar van de Tijger waarin het erop of eronder wordt, we met passie vooruit kunnen gaan echter zonder onze “cool” te verliezen.
Ambassadeur Han van de Volksrepubliek China in Suriname legde uit: het jaar van de Tijger staat voor energie en kracht. Daarom heeft Han hoop dat dit nieuwe jaar, een jaar vol energie wordt en het leven van de mensen en de economie weer op normaal spoor komt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEnergieke doorbraak in Jaar van de Tijger 2022-2023