donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

EMSAGS project gaat voor capaciteitsversterking

lees ook ...

Officiële datum voor Ied-Ul-Adha gevierd op 16 Juni

Het Ied-Ul-Adha feest, ook bekend als het offerfeest, wordt dit jaar gevierd op zondag 16 juni. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) verzekert dat organisaties die op deze dag het ...

Het EMSAGS Project ‘Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small Scale Gold Mining’ heeft ook als doel, zorg te dragen voor capaciteitsversterking. In dit kader is voorzien in de technische training Near Real Time Monitoring (NRTM).

Het EMSAGS-project ging in 2019 van start met als doel, de grootschalige milieuvervuiling, veroorzaakt door kleinschalige goudwinning aan te pakken. Dit moet leiden tot aanzienlijke vermindering van negatieve effecten van goudwinning op de biodiversiteit, de bossen, het water en lokale gemeenschappen. Maar ook van de uitstoot van broeikasgassen die opwarming van de aarde veroorzaken en daarmee klimaatverandering.

De training is gestart op 17 april en eindigt op 5 mei. Aan deze training participeren: medewerkers van instituten zoals de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD), het Bauxiet Instituut Suriname (BIS), Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS), het NIMOS en de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).

Tijdens het trainingstraject is door de SBB theoretische als praktische kennis overgedragen over onder andere het NRTM systeem. Het Near Real Time Monitoring systeem is een alarm of alerten systeem met als doel ongeplande ontbossingsactiviteiten, veroorzaakt door onder andere illegale kleinschalige goudmijnbouw (ASGM), in een vroeg stadium te detecteren en alerten te versturen naar instellingen die belast zijn met de handhaving van het beleid. Het praktisch gedeelte heeft te compagniekreek (Brokopondo) plaatsgevonden, waarbij met behulp van drones beelden van kleinschalige goudvelden zijn gevisualiseerd. Deze zullen worden geanalyseerd.

Volgens Angela Monorath, voorzitter van het EMSAG Project, tevens onderdirecteur Mijnbouw op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, kunnen wetshand-havingsinstanties met de verkregen data prioriteiten stellen met betrekking tot veldonderzoek rond illegale ontbossing als gevolg van onder andere kleinschalige goudmijnbouwactiviteiten.

De onderdirecteur stelt dat de bosbouw- en mijnbouwsector de voornaamste veroorzakers van (geplande of ongeplande) ontbossing in Suriname zijn. “Door het in kaart brengen van de ontplooiingsactiviteiten kan de controle op de naleving van de voorschriften, voor het bepaald gebied in beschouwing, gestimuleerd worden (inclusief de ontwikkeling, uiteenzetting, uitvoering, toezicht en controle van mijnbouwrechten).”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEMSAGS project gaat voor capaciteitsversterking