Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Emotionele bloemenhulde bij Bastion Veere

Geplaatst

op

door

Zowel nabestaanden als belangstellenden moesten hier en daar een traantje wegpinken tijdens de kransleggingen bij het nationaal monument Bastion Veere. “Op deze 8 december bloemenhulde zetten wij de eerste stap naar de daadwerkelijke verwerking van het verlies van onze 15 moedige zonen, onze Bastion voor Gerechtigheid en Vrijheid”,  zei Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982.

De stichting grijpt het uitgesproken en onuitwisbaar vonnis aan als instrument dat de deur opent voor de samenleving naar het Suriname waar de vijftien zonen toen al voor vochten: een Suriname gestoeld op vrijheid, democratie en gerechtigheid. “Het was een cruciaal moment toen en het is een cruciaal moment nu”, stelde Oemrawsingh.

Volgens hem hadden de moorden als doel om het flikkerende licht van recht, vrijheid en democratie uit te doven, maar die hebben hun doel gemist wat is bevestigd middels de rechterlijke uitspraak vorige week. Het recht heeft gesproken, zegt Oemrawsingh.

Onder de personen die een krans hebben gelegd bevonden zich ook Jaap Frederiks, de Nederlandse Tijdelijk Zaakgelastigde en VS-ambassadeur voor Suriname Karen Williams. Het was precies tien jaar geleden dat het monument bij Bastion Veere is opgericht ter blijvende nagedachtenis van de vijftien slachtoffers.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Vijftien rijbewijzen van hardrijders ingevorderd

Geplaatst

op

door

De Motor Surveillance Dienst (MSD) heeft in de periode van zondag 12 januari tot en met zaterdag 18 januari 400 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 15 rijbewijzen van hardrijders zijn ingevorderd.

De meest geconstateerde overtredingen waarvoor de overtreders een boete opgelegd kregen zijn: niet verzekerd; niet kunnen tonen van een rijbewijs; rijden door roodlicht, rijden zonder veiligheidsgordel en rij- of voertuig niet gekeurd of herkeurd.

Van de bekeurden hebben 27 verkeersovertreders hun boete ter plaatse voldaan. De anderen zullen via het snelrechtsysteem worden voorgebracht. De politie doet een dringend beroep op de weggebruikers om zich te houden aan de verkeersregels en vooral de bescheiden van het voertuig te controleren. Het is altijd belangrijk om ook de adviezen van de politie op te volgen. “Veilig verkeer een zaak van u en de politie.”

Lees verder

Suriname

Suriname begint Jaar van de Rat goed

Geplaatst

op

door

Het Jaar van de Rat is goed begonnen voor Suriname. Vernieuwing en vooruitgang zijn enkele kenmerken van de rat. De overname van de Afobakadam en de olie- en gasvondsten op zee zijn enkele voorbeelden, zei president Desi Bouterse bij de traditionele lunch in Kong Ngie Tong Sang. De relatie tussen Suriname en de Volksrepubliek China zal in de komende tijd verder worden verstevigd, benadrukten zowel de regeringsleider als ambassadeur Liu Quan. 

Liu is vol lof over Suriname, het enige land in de regio dat het Chinees Nieuwjaar nationaal viert. “Het vieren van elkaars gebruiken, begrip opbrengen voor elkaars zienswijzen en delen van elkaars keuken, is iets dat Surinamers als normaal ervaren. We zijn misschien een klein land, maar we zijn groot in het slaan van bruggen tussen culturen en geografische gebieden.

Het vieren van het Chinees nieuwjaar is daar een voorbeeld van, het maakt ons uniek”, zei Bouterse. Volgens de regeringsleider is China al enige tijd bezig in de geest van de rat vernieuwing en ontwikkeling te brengen. In de samenwerking met China staat er nog veel te gebeuren. Er worden voorbereidingen getroffen voor onder andere het baggeren van de Surinamerivier. 

Vele prominenten en gewone burgers hebben de lunch bezocht. Naast de lunch in Kong Ngie Tong Sang waren er dit jaar een aantal activiteiten zoals de vuurwerkshow op de WIjdenboschbrug.

Lees verder

Meest gelezen