donderdag 6 oktober 2022
26.1 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Emmastraat Albina heet voortaan Olton Willem van Genderen Boulevard

lees ook ...

Fighting corruption is a priority

  President Chan Santokhi said in his annual speech on Thursday that fighting corruption will be a priority. And the fight against corruption will be intensified. The president said that t...

De Emmastraat te Albina heet voortaan de Olton Willem van Genderen Boulevard. De naamsverandering heeft zondag plaatsgevonden. Van Genderen werd op 17 oktober 1921 te Albina geboren in het district Marowijne en zou zijn 100ste geboortedag vieren. In de samenleving vervulde deze legendarische Surinamer uiteenlopende leidinggevende en coördinerende functies in de vakbeweging en politiek.

De namen Arron en Hindori klinken heel bekend in de oren als we aan de onafhankelijkheid van Suriname denken, maar Da Djende, zoals genoemd door de binnenlandbewoners, is ook een van de hoofdrolspelers geweest bij de totstandkoming van de staatkundige onafhankelijkheid. Als waardige zoon van de Republiek Suriname, maar ook strijder voor het achterland en met name Marowijne, is zijn naam op zondag 17 oktober vereeuwigd in de grensstad Albina.

Staatsadviseur en voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, gaf aan dat Van Genderen een grote leider is geweest in de historie van de partij, maar vooral van Suriname. “Hij is een bruggenbouwer geweest en kon mensen bij elkaar brengen. Olton was bijzonder populair bij de toenmalige voorzitter Johan Adolf Pengel van de NPS”, aldus de staatsadviseur.

Van Genderen was in de periode 1967-1969 parlementsvoorzitter en tussen 1969 en 1973 fractieleider van de NPS. Na de dood van Johan Adolf Pengel in januari 1970, kreeg de groene partij een duaal leiderschap met Henck Arron als voorzitter van het hoofdbestuur en Van Genderen als voorzitter van de partijraad. In 1973 werd hij minister van Districtsbestuur en Decentralisatie en in 1977 minister van Binnenlandse Zaken en Districtsbestuur. In de periode 1973-1980 was Van Genderen behalve minister ook vicepremier.

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, die ook een kind is van het district, benadrukte dat hij heel wat lessen heeft gehad van Da Djende. Da staat voor leermeester oftewel guru in het Aucaans en djende betekent mooi.

“Olton van Genderen heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor de ontwikkeling van het district Marowijne. Hij had een bijzondere plek in de harten van de marrons. Van Moengo tot Diitabiki, hij was overal geliefd”, memoreert de vp hem. De politicus gaf verder aan dat Van Genderen ook tijdens de Binnenlandse Oorlog doorging met sociaal- en liefdadigheidswerk in het district Marowijne. Vp Brunswijk heeft beloofd dat hij de idealen van Van Genderen zal voortzetten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEmmastraat Albina heet voortaan Olton Willem van Genderen Boulevard