Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Elektriciteitspalen voor delen Afobakkaweg

Geplaatst

op

door

Bewoners van Koina Kondre, ressort Marshallkreek, in het district Brokopondo zijn opgelucht. Hun gebied wordt eindelijk voorzien van elektriciteitspalen. Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft symbolisch de eerste stroompaal in de grond geplaatst. De bewindsman was bij deze activiteit vergezeld van NH – toppers en parlementariër Wendell Asadang. Voor het ministerie van NH is elektrificatie van het binnenland één van de speerpunten en hoogste prioriteitsgebied.

Volgens de bewindsman zal niet de hele Afobakkaweg van de stroompalen worden voorzien, maar slechts het ressort Marshallkreek en enkele omliggende  dorpen. Deze bewoners ontberen stroom en dit gedeelte wordt nu aangepakt.

Minister Akiemboto geeft aan dat dit project vóór 2015 is gestart, maar door gebrek aan financiën was stopgezet. In overleg met de Dienst Elektrificatie Voorziening en de Energie Bedrijven Suriname is materiaal verzameld om de hoog- en laagspanning aan te sluiten voor deze bewoners. Er vindt upgrading van het huidige systeem plaats, waarbij een grotere generator zal worden geplaatst. Door de upgrading kunnen de bewoners iets langer en meer elektriciteit hebben de komende periode. Naar andere alternatieven zoals solar energie wordt er volgens de bewindsman ook uitgekeken. Verder wordt ook naar mogelijkheden gezocht om andere gebieden van 1×24 uur stroom te voorzien.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Lange rijen bij uitbetaling sociale voorzieningen moeten tot het verleden behoren

Geplaatst

op

door

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft vanaf zijn aantreden in mei aangekondigd, dat dit departement mensvriendelijk moet worden gemaakt. Een aantal gebouwen verkeren in deplorabele staat. De problemen van burgers moeten volgens de bewindsman niet verergeren als zij één van de kantoren bezoeken. Vaak ontstaan er bijvoorbeeld bij de uitbetaling lange rijen. Dit is ook donderdag het geval geweest bij de uitbetaling van Algemene Kinderbijslag (AKB). De bewindsman heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de Dienst Uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV). Minister Misiekaba wilde namelijk zelf poolshoogte om te zien hoe zaken verlopen bij de uitbetaling van sociale voorzieningen. Met de leiding van deze dienst is onder andere van gedachten gewisseld over de structuur van de betaling, de vlotte afhandeling van de cliënten en het uitzetten van het werk.

De bewindsman vindt dat het staan in lange rijen tot het verleden moet behoren. Op dit moment is voor een voorlopige oplossing gezorgd, waarbij de mensen nu stoelen krijgen om onder een tent plaats te nemen. Nu wordt bestudeerd hoe het gebruik van de moni karta, die haar diensten heeft bewezen, kan worden uitgebreid. Bij de eerstvolgende betaling van de AKB moet er al verbetering merkbaar zijn. “Het moet prettig toeven zijn bij elk kantoor van Sozavo. Mensen moeten zich uitgenodigd voelen wanneer ze er komen,” stelt de minister.

De bewindsman heeft aan de dienst AUSV de instructie gegeven om volgende week te starten met de uitbetaling van AKB in de districten Commewijne en Saramacca. De ouders uit deze districten zullen vroegtijdig op de hoogte worden gesteld.

Lees verder

Suriname

Georgette Grootfaam nieuwe deken Caricom-jeugdambassadeursprogramma

Geplaatst

op

door

Caricom jeugdambassadeur voor Suriname, Georgette Grootfaam, is de nieuwe deken van het Caricom- jeugdambassadeursprogramma. Grootfaam neemt over van Odayne Haughton uit Jamaica, die eerder dit jaar als interim-deken was aangesteld.

Sint Vincent and the Grenadines kon eerder het voorzitterschap niet aan Suriname overdragen door het te lang uitblijven van de verkiezingen voor nieuwe jeugdambassadeurs. Jamaica is toen tijdelijk met de waarneming belast. De verkiezingen in Suriname zijn uiteindelijk op 20 april gehouden.

 Suriname bekleedt de voorzittersfunctie na achttien jaar weer. In 2001 was Valerie Lalji de eerste voorzitter. De benoeming in deze functie gebeurt middels een roulatiesysteem. De periode van haar dekenschap is op 1 augustus ingegaan en loopt tot en met 31 juli 2020.

Lees verder

Meest gelezen

X