woensdag 17 augustus 2022
27.6 C
Paramaribo
19.2 C
Amsterdam
5
(4)

Eindejaars groet Srananpeyri

lees ook ...

Bam bam bam, weg met Chan

Geen wonder dat er een protestlied is gemaakt, door “Triple” Sairas welke eerste regel op elke Organic demonstratie werd gedraaid: bam bam bam bam, Weg met Chan, ga weg olifant (VHP partij symbool).De...

Srananpeyri , Surinaamse pijl, is een klein Surinaams journalisten collectief, het afgelopen jaar opgericht om een bijdrage te leveren aan de informatie voorziening en achtergronden van het nieuws uit Suriname op de site Culturu.com

Vanuit Sranan zelf en de ervaring zoals we die hier dagelijks meemaken schrijven we onder meer kritische columns. Soms krijgen we van lezers commentaar dat we oud nieuws brengen, maar nieuws heet van de naald wordt eigenlijk bijna nooit gebracht door een columnist. Een column belicht kwesties, meestal actueel, met enkele achtergronden en een mening van de schrijver.

Surinaamse pijl
De naam Srananpeyri is bedacht omdat een pijl snel is en gericht wordt om in de roos te schieten. Soms worden de pijlen ook gericht in de richting van positieve zaken die aan de lezer voorbij zou kunnen gaan. Daar richt Srananpeyri het liefdevolle Cupido pijltje op zulke zaken om uw aandacht te trekken.

We werken vanuit een basis van liefde voor land en volk van Suriname. We proberen ook steeds te komen met alternatieven als we een probleem analyseren. Zoals u al gemerkt zal hebben, hebben we een gloeiende hekel aan corruptie, verspilling van Staatsgelden, machtsmisbruik, gewelddadigheid en vertrapping van de grondenrechten en rechten op grond.

Grondrechten
Dit laatste, de rechten op grond, met name van de in stam verband levende boslandbewoners, die er al letterlijk eeuwenlang wonen en werken, zal het komende jaar meer aandacht krijgen. Ook omdat we gemerkt hebben dat de lezers uit Nederland en soms ook uit Suriname, geen idee hebben hoe klein de dorpjes in het bosland zijn en hoeveel boslandbewoners er zijn. Een indicatie: er zijn 50 inheemse dorpen, en het grootste inheemse dorp (Galibi) telt 350 inwoners.

We hebben twee belangrijke motto’s bij het schrijven van artikelen en columns: we willen deel zijn van de oplossing en geen deel van het probleem. We hebben vertrouwen in eigen kunnen, dat is trouwens de slogan van Staatsolie. Want op verschillende gebieden is te merken dat we eigenlijk veel meer kunnen met onze eigen natuurlijke hulpbronnen zoals de menselijke hulpbron, hout, kruiden, goud, aardolie en gas. Belangrijk in deze is zo veel mogelijk milieuvriendelijke te produceren.

Gran tangi
Srananpeyri is erg ingenomen met uw reactie als lezers. Want zo vormt een mens zijn eigen mening, door te discussiëren over een onderwerp. In de Nationale Assemblee zou dat in groter verband moeten worden gedaan. Belangrijk is dat wij elkaar blijven respecteren. Een eigen visie is heel belangrijk. Mooi is wanneer wij een middenweg kunnen vinden in onze zienswijzen. Blijft u vooral participeren in de discussie. Dat maakt het geheel interessant.
Grantangi brada nanga sisa, dya nanga ini a diaspora.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnEindejaars groet Srananpeyri