donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
0
(0)

Effecten oorlog Oekraïne voelbaar; zonnebloemolie ook schaars in Suriname

lees ook ...

Leerkrachten binnenland gaven gehoor aan Fols

Leandro Samson de voorzitter van het Platform Leerkrachten Binnenland meldt dat de leerkrachten in het binnenland solidair zijn met hun collega’s in de stad. De situatie ontmoedigd ook hen. Daarom hee...

De effecten van de oorlog in Oekraïne zijn ook voelbaar in Suriname. Zonnebloemolie is momenteel het meest gekochte product in vele winkels. Daarom zijn de prijzen van deze olie enorm gestegen. De verhoogde bedragen zijn tussen de SRD 15 en SRD 25 per fles. De verwachting is dat door de oorlog er een grote schaarste opkomst is, omdat de productie van de olie niet gegarandeerd is. Het gevolg is dat er nu zwaar wordt gehamsterd.

Vele burgers nemen het zekere voor het onzekere en schaffen de zonnebloemolie aan. Waar er wel olie te vinden is, wordt slechts een fles per klant verkocht. In sommige gevallen mogen klanten maximaal drie flessen kopen. Ondanks de verhoogde prijzen wordt de olie dus toch flink gekocht, omdat men er niet zonder wil zitten.

Oekraïne is goed voor 80 procent van de productie van zonnebloemolie. Door vooral gezondheidsvoordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de sojaolie, wordt zonnebloem ook aanbevolen door vele medici. In Nederland was er de afgelopen week ook een rush ontstaan, waarbij mensen flink gehamsterd hebben. Op de schappen was er geen zonnebloemolie te vinden.

Deze trend is nu overgewaaid naar Suriname. Doorgaans werd een fles zonnebloemolie van 900 ml rond de SRD 50 verkocht. Deze prijs is veranderd naar SRD 70. Ook de prijzen van sojaolie zijn de lucht ingegaan. Die wordt gemiddeld nu voor SRD 50 verkocht.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEffecten oorlog Oekraïne voelbaar; zonnebloemolie ook schaars in Suriname