dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
4
(1)

Effect weekend lockdowns in Suriname positief

lees ook ...

Defensiepersoneel geniet van succesvolle family day

Lachende gezichten, lekker eten, muziek, sport, een clown, kinderspelen en tal van activiteiten op het terrein van de Memre Boekoe Kazerne op 3 december. Ook de kinderen genoten met volle teugen van d...

De effecten van de twee weekend lockdowns in zowel de eerste als de tweede golf van Covid-19 in Suriname waren beide positief, concludeert epidemioloog Radjesh Ori van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG). Aan de hand van de statistieken uit de epidemiologische curve heeft hij op de Covid-19-persconferentie gezegd, dat er duidelijk een drastische afname is geweest van het aantal positieven.

Naar leeftijdsgroep gezien, is het sterftecijfer het hoogst in de groep 70-79 jaar. Echter is het percentage dat is komen te overlijden het hoogst in de groep 80-89 jaar. Er zijn twee keer zoveel mannen overleden als vrouwen: 63% tegenover 36%.

De tweede golf besmettingen is smaller geweest. Hoewel deze heel snel is begonnen, is de afname van het aantal cases ook zeer stijl geweest. Nu zijn er minder dan 10 positieven per dag. Het reproductiegetal is momenteel 0.53 hetgeen betekent dat elke geval iets meer dan een geval kan veroorzaken. Als voorbeeld geeft Ori dat tien cases 5.3 gevallen kunnen veroorzaken.

Voor wat betreft het aantal testen per maand en de positivity rate (PR) betreft: In januari zijn de meeste testen gedaan. Het maandgemiddelde voor februari is nu op 14% per dag. De PR voor donderdag 18 februari was 6.5%. De epidemioloog geeft aan dat eerder meerdere malen in benadrukt dat de PR onder de 10 moet zijn. “We zijn al een paar dagen onder de tien, soms iets hoger, maar het gaat de goede kant op.”

Frans-Guyana heeft net als Suriname ook twee Covid-19-golven gehad. Ori maakt een vergelijking met het oosterbuurland en zegt dat Suriname wat betreft de golven steeds twee weken achter Frans-Guyana loopt. In beide golven heeft Suriname een piek bereikt die bijna even hoog is, namelijk iets meer dan 600 positieven per week in de piekperiode. In Suriname is de tweede golf smaller geweest dan de eerste, maar beide hebben een drastische afname van het aantal positief als resultaat geleverd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEffect weekend lockdowns in Suriname positief