dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
0
(0)

Eerste Veteranendag voor oudgedienden Nationaal Leger

lees ook ...

Tweede editie Designer Fashion Night

Iraida Rijker van IBA Events & Consultancy heeft een passie voor mode, kunst, cultuur en muziek. Ze gelooft dat cultuur bindt. Reden genoeg voor haar om een tweede Designer Fashion Night te organi...

Op dinsdag 8 augustus jongstleden hebben de veteranen en oudgedienden van het Nationaal leger maatschappelijke erkenning en waardering gekregen met een Veteranendag, gehouden in de Memre Buku Kazerne met als hoogtepunt het defilé van veteranen en militairen.

Hierna mochten de aanwezigen verder genieten van een optreden van de ex-militair Ruben Silvin, muziek, sport en spel. Zowel minister Krishna Mathoera van Defensie, de bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Werner Kioe A Sen, kolonel Adolf Jardim en SREM-directeur luitenant-kolonel Petrus Wasimin bedankten de aanwezige veteranen voor het harde werk en de strijd die zij hebben geleverd voor land en volk.

Het ligt in de bedoeling dat deze dag onderdeel wordt van het defensiebeleid en een jaarlijks terugkerende karakter krijgt. Het binnenlands conflict, dat op 21 juli 1986 begon, werd officieel op 08 augustus 1992 beëindigd. Naar zeggen van kolonel Kioe A Sen kunnen de inspanningen van het defensie personeel tijdens het binnenlands conflict, niet worden afgedaan met gewoon een schouderklopje of dankzegging.

Ook de trauma’s en levens die te betreuren zijn, kunnen niet worden afgedaan met een simpele sorry. “Dit conflict, hoe erg het ook was, dienen we te memoreren. En dat zoiets zich nooit meer mag voordoen. Het is ook belangrijk dat de generaties van nu en van de toekomst leren uit het verleden. Deze Veteranendag wordt opgedragen aan al onze veteranen en oudgedienden. Laten we vooral de broederschap vieren. Niet alleen in woorden, maar ook in daden”, stelde hij.

De legerbevelhebber benadrukte dat de veteranen vaker uitgenodigd zullen worden bij evenementen. Enkelen van hen zullen gevraagd worden om hun kennis te delen met de jongere militairen. “U bent reeds uitgestroomd als actief dienende, maar de relatie blijft bestaan”, aldus de leger topman.

Minister Mathoera onderstreepte hetgeen de bevelhebber aangaf. Zij stelde dat zo een activiteit voor veteranen en ex-militairen belangrijk is, omdat het gaat om mensen die gestreden hebben voor land en volk.

“En dit kunnen wij nimmer vergeten. Wij moeten hun verdiensten blijven erkennen en de waardering blijven geven. Zij zijn een inspiratie voor andere militairen vanwege de vele offers die zij hebben gebracht”, benadrukte de minister. Zij gaf aan dat de Veteranendag integraal onderdeel zal worden van het HRM-beleid met betrekking tot de ex-militairen en gepensioneerden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEerste Veteranendag voor oudgedienden Nationaal Leger