zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
0
(0)

Eerste steen gelegd voor landbouwcoöperatie SATCCO

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, vanwege de inflatiecijfers kun je uitrekenen hoeveel procent de koopkracht gedaald is. In 2020 en 2021  was de inflatie rond de zestig procen...

De President van Suriname  Chandrikapersad Santokhi, de Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de heer Parmanand Sewdien en de Chinese Ambassadeur de heer Han Jing, hebben gisteren de eerste steen gelegd voor de bouw van ‘Suriname Agricultural Technical Coöperation Center'(SATCC) te Tijgerkreek in het district Saramacca.

De districtscommissaris van Saramacca, mevr. Sherin Bansi-Durga heeft in haar toespraak de noodzaak van dit praktijkcentrum benadrukt in het district, vooral voor de jongeren in Saramacca. Ze gaf verder aan dat er vandaag met het geven van dit startsein er voor Suriname, een nieuw begin is gemaakt voor de Agrarische ontwikkeling.

De DC zei: “Zoals ik al eerder heb aangegeven President, dat Saramacca over enorme potenties beschikt voor de verdere ontwikkeling van de landbouw of tuinbouw, en dat het niet benutten van deze potenties om de landbouw of tuinbouw op een moderne en aan de tijd gepaste wijze uit te oefenen, ertoe heeft geleid dat jongeren in dit district, de landbouw de rug hebben toegekeerd en eerder gaan voor een baan bij de overheid of werken in de stad met alle gevolgen van dien,”. Ook is uit een uitgevoerde onderzoek van het commissariaat gebleken dat bijkans 70 procent van de geirrigeerde uitgegeven gronden voor de tuinbouw niet worden benut.

Het opzetten van het proefproject met kassen, een laboratorium en een opslagruimte, als trainingscentrum voor de tuinbouwers en straks om jonge tuinders te interesseren om de landbouw als beroep te kiezen is gebeurd omdat: de modernisering van de sector moet leiden tot een beter inkomen voor de boer met goede afzet garanties; ook de klimaats-verandering ons dwingt om thans innovaties te plegen om de productie per m2 te verhogen om zodoende de kostprijs te beheersen, maar ook de nieuwe opkomende ziekten en plagen, vanwege de klimaatsverandering op een duurzame manier te kunnen bestrijden; dit praktijkcentrum ook kansen moet bieden aan de Haitiaanse boeren die nog op de traditionele wijze de landbouw uitoefenen in het land.

Gisteren zijn er met dit startsein nieuwe perspectieven geboden aan genoemde doelgroepen zodat ze weer een toekomst tegemoet gaan in de agrarische sector. De Minister van Landbouw, Veeteelt & Visserij gaf in zijn toespraak aan dat klein landbouw voorheen gezinslandbouw betekende, maar door de kleinschaligheid en door veranderingen in de technologie heel wat mensen de landbouw hebben verlaten. De Minister zei dat alleen door vernieuwing en modernisering op agrarisch gebied wij de agrarische sector vooruit kunnen brengen. Door tekort aan arbeiders kunnen boeren heden ten daage ook niet uitkomen.

De Minister zei dat het bedrijf zijn hart gestolen heeft omdat dit bedrijf technologie binnen brengt voor intensieve landbouw. De doelstelling van dit bedrijf is, dat zij instaat zijn labfaciliteiten neer te zetten waardoor er aan intensieve landbouw gedaan kan worden. Ook zal dit bedrijf op grote schaal maïs, soya en andere gewassen produceren. Tenslotte gaf de Minister aan bijzonder blij te zijn met de ondertekening van de samenwerking tussen het Chinese bedrijf ‘China Hunan Linshi’ en de voorzitter van de presidentiële werkgroep Suriname China Investeringscomité, de heer Norris Liu.

De Chinese ambassadeur gaf aan dat er een mijlpaal is bereikt binnen de agrarische sector tussen de landen China en Suriname. “Suriname heeft een geweldig klimaat, enorme grond en zeker veel potentie. Meer oogst, is meer voedselzekerheid,” gaf de de ambassadeur aan.

De President gaf aan dat er zes maanden terug zaden waaronder maiszaden in de grond zijn gedaan te Tijgerkreek, niet alleen om te oogsten, maar om vandaag het startsein van de bouw te geven van een innovatief centrum. “Laten we nu zaden in de grond doen, voor de generaties die moeten overnemen, voor grote industrieën, voor voedselzekerheid, voor een betere toekomst en niet alleen voor de oogst. Ook past dit project in het beleid van Caricom waarbij staatshoofden beslist hebben om de import van voedsel te verminderen met 25 procent in het jaar 2025”, besloot de President.

Aan het eind van het formeel gedeelte van de dag, vond de ceremoniële steenlegging voor de bouwwerkzaamheden plaats.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEerste steen gelegd voor landbouwcoöperatie SATCCO