Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Eerste stap om te komen tot het vormen van een coalitie is gezet

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 05 31 At 13.23.10

De leiders van de VHP, de ABOP, de NPS en de PL, hebben de Surinaamse gemeenschap op zaterdagmiddag, middels het beleggen van een persconferentie, geïnformeerd over de stand van zaken rond de besprekingen welke zij voeren met betrekking de regeerperiode 2020-2025.

Santokhi, Brunswijk en Rusland gaven eerder aan dat zij besprekingen voeren om te komen tot een coalitie. Zij voegen de daad bij het woord en verschenen keurig gekleed op de persconferentie, dit keer vergezeld door Paul Somohardjo.

Tijdens de persconferentie wordt Santokhi door de andere leiders, de toekomstige president wordt genoemd.
Volgens hem heeft het Surinaamse volk het huidig beleid van de NDP afgewezen en voor het toekomstig regeerteam is het nu zaak dat zij het land zo snel als mogelijk uit de crises halen. Dit zal geschieden op basis van in eenheid en gezamenlijke verantwoording het land besturen.

Whatsapp Image 2020 05 31 At 13.23.10 1
Chan Santkoki (VHP) en Ronny Brunswijk (Abop)

Brunswijk gaf aan dat ongeacht kleur, ras en geloof, het belangrijk dat Surinamers elkaar vertrouwen.
De ABOP-voorzitter zegt verder dat bij de huidige machthebbers en bij de NDP, niemand bang hoeft te zijn voor rancune vanuit de toekomstige regeerders.
Ook weerspreekt hij dat wat er in de gemeenschap wordt gespeculeerd als zou er een mogelijkheid bestaan dat de ABOP toch zal gaan samenwerken met de NDP.

Er is overeenstemming bereikt dat het presidentschap naar de VHP gaat en het vice presidentschap naar de Abop, alsook de functie van voorzitter van DNA.
De VHP krijgt het vice voorzitterschap van het parlement.

Brunswijk gaf op een vragen van een journalist, in tegenstelling tot voor de verkiezingen aan dat hij nu wel een positie ambieerd.

Whatsapp Image 2020 05 31 At 13.23.10 3
Gregory Rusland (NPS)

De verdeling van de ministeries ziet er als volgt uit:

VHP
-Financiën en Planning
-Buitenlandse Zaken Internationale Samenwerking en Buitenlandse handel|
-Defensie
-Lvv
-Volksgezondheid en Milieu
-Handel en Industrie
-Arbeid
-Openbare Werken
-Sport en Jeugdzaken
-Onderminister op Onderwijs en Technologische ontwikkeling
-Onderminister op Justitie en Politie

ABOP
-Ruimtelijke ordening en Grondbeheer
-Natuurlijke Hulpbronnen
-Transport Communicatie en Toerisme
-Regionale Ontwikkeling
-Justitie en Politie

PL
-Binnenlandse Zaken
-Sociale Zaken

NPS
-Onderwijs en Technologische Ontwikkeling
-Min. van Olie en Gas

Somohardjo gaf aan de leiding over het ministerie van Binnenlandse zaken voor zijn rekening zal nemen.

Aan Gregory Rusland werd de vraag gesteld als hij op het nieuwe op te zetten ministerie van Olie en Gas, de leiding zal hebben, antwoorde hij dat het een besluit is van de structuren binnen de NPS.

Whatsapp Image 2020 05 31 At 13.23.10 2
Paul Somohardjo (PL)

Culturu.com — Ferdinand Louis

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Epidemioloog Orie over COVID-19 in Suriname: “Wij zijn in een kritieke fase”

Geplaatst

op


“Wij willen allemaal dat het aantal cases afneemt, maar het ligt aan onszelf. Als wij ons houden aan de COVID-19-maatregelen moet het wel lukken.” Met deze boodschap tracht epidemioloog Radjesh Orie burgers op het hart te drukken om hun verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen COVID-19. Deze oproep heeft hij gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persconferentie. Er zijn gisteren 35 positieve gevallen erbij gekomen. In Paramaribo alleen zijn 19 personen positief getest. Ook de 24ste coronadode is genoteerd. Verder zijn er gisteren ook 35 personen genezen verklaard van dit virus.

De arts zei verder dat er steeds meer meldingen van besmettingen binnenkomen. Gebleken is dat de oorsprong van deze besmettingen gekoppeld kan worden aan winkelzaken, handelszaken, grote of kleine bedrijven. Er is een toename van het aantal cases. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen op dagbasis is van rond de 50 naar boven 70 gegaan, zei de epidemioloog.

Volgens hem komen de meldingen van overal en is onduidelijk of de toename in Noord of Zuid is. “Je ziet lekkages naar ressorten die nabij zijn. Ook zien we een verschuiving naar het district Wanica. Wij zijn in een kritieke fase. Als we zo doorgaan, zullen we zoveel cases hebben dat we misschien de situaties hebben als in Frans-Guyana”, zei dokter Orie. Intussen is in Suriname de partiële lockdown van kracht tot en met 10 augustus. Vanaf 21:00 uur tot en met 05:00 uur mag niemand de straat op, mits de persoon behoort tot de essentiële dienst.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse hosselaars en de Covid-19 crisis

Geplaatst

op

20200727 193406

Al vier maanden heeft Covid-19 invloed op het leven van alledag in Suriname. Het dragen van een mond en neusbedekking op openbare plaatsen, de anderhalve meter regel en het verbod op samenscholing zijn algemene maatregelen die vrijwel in de hele wereld gelden.

In Suriname komt daarbij nog kijken dat er al maanden geen openbaar vervoer mag rijden. Taxi’s daarentegen mogen dat wel. Veel mensen zijn hun baan kwijt en degenen die niet perse op straat hoeven te zijn, blijven thuis. Er rijden wel illegale taxibusjes die de normale busroutes onderhouden en passagiers vervoeren voor tien Surinaamse dollars. Dat is ongeveer vijf keer meer dan wat een normale stadsrit naar de verschillende woonwijken in Paramaribo kostte voor de crisis.

De kleine ondernemers zoals de (illegale) marktverkopers, de taxibedrijven en de illegale taxibus houders doen moeite om het hoofd boven water te houden. De taxibus houders spreken de weinige voorbijgangers aan om te vragen of ze naar zus of zo een plaats toe moeten. De illegale markten zijn schaars bezocht en aan een taxichauffeur van ‘Mossair taxi’ gevraagd of de zaken beter gaan nu er geen openbaar vervoer is, zegt hij: Nee, want de mensen nemen liever een taxibus.

Het normale leven in Suriname is ontwricht door Covid-19 en de kleine ondernemers behoren bij de groep die de hardste klappen vangen.

culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen