dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
5
(1)

Eerste basisschool in zuidwesten Suriname

lees ook ...

Leerrijke ervaring voor leerlingen uit Matawaigebied bij Kab...

Leerlingen van de Openbare School (OS) Poesoegroenoe en Nieuw Jakobkondre uit het Matawaigebied hebben een bijzonder leerrijke ervaring opgedaan tijdens een bezoek aan vicepresident (vp) Ronnie Brunsw...

In het zuidwesten van Suriname, in het dorp Coeroeni, staat de eerste basisschool. Het nabijgelegen dorp Amatopo heeft vanaf augustus 2022 ook een eigen basisschool. Om deze schoolgebouwen op te zetten heeft de stichting Groene Groei Suriname (GGS) samengewerkt met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). Op woensdag 18 januari vond de feestelijke pre-opening van de school plaats.

Onderwijsminister Marie Levens gaf in een videoboodschap aan dat dit ook voor haar een feestelijke dag was. “Nu zullen de kinderen hier voor het eerst in hun eigen dorp naar school gaan. Als minister weet ik hoe belangrijk het is dat vooral jonge kinderen bij hun woonomgeving, en dichtbij hun ouders, zijn. Daarom is deze school gebouwd.” Een delegatie van het minOWC en GGS waren aanwezig, samen met GGS’ ambassador Dean Gorré, die heeft bijgedragen zodat de bouw voortgang kon hebben, lesmaterialen gemaakt konden worden en zodat elk kind voorzien kon worden van een gevulde schooltas met uniform.

Blije gezichten te Coeroeni. Foto: CDS

Eind april zal de leiding van het minOWC een leerkracht stationeren die 29 leerlingen tussen 5 en 15 jaar zal begeleiden bij hun lessen. Een lokale kracht is aangetrokken als ontwikkelingswerker om te helpen met de vertaling van de Trio-taal naar het Nederlands, en terug.

Dean Gorré bij de onthulling van het naambord. Foto: CDS

Net als in Amatopo werd de school veelal met lokale materialen gebouwd. Ook de lokale bevolking, zowel heren als dames, hebben zich voor de bouw van de school ingezet. De bouw van deze twee scholen is een succesvol model voor partnerschap gebleken tussen lokale bevolking, het ministerie en de organisatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEerste basisschool in zuidwesten Suriname