Afgelopen vrijdag vond in besloten kring de Surinaamse première plaats van de korte film ‘Teken en zie de Wereld’, in aanwezigheid van Nederlandse veteranen, oud-militairen en oud-TRIS-militairen woonachtig in Suriname. De film, geregisseerd door Safi Graauw en geproduceerd door Naomi Wills, vertelt het aangrijpende verhaal van drie Surinaamse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten in de Prinses Irene Brigade.
Tijdens de exclusieve vertoning, die plaatsvond in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Suriname, genoten de genodigden van een film van elf minuten die inmiddels is bekroond met de publieksprijs én de jonge juryprijs op het prestigieuze Go Short International Film Festival 2025 in Nijmegen.
De film volgt de levens van Willy Wooter, Harry Davis en Guillaume Kranenburg, drie Surinaamse mannen die als militairen een belangrijke maar vaak onderbelichte rol speelden in de bevrijding van Europa. Voorafgaand aan de vertoning sprak producente Naomi Wills het publiek toe via een videoboodschap, waarin zij de achtergrond en intentie van het project toelichtte.
De vertoning kreeg extra betekenis door de aanwezigheid van August Hermelijn, de oudste nog levende WOII-veteraan van Surinaamse afkomst, en Wilfred van Gom, de oudste Koreaoorlogveteraan, beiden in goede gezondheid aanwezig. De makers van de film gaven aan dat zij werken aan een langere versie, die breder beschikbaar zal worden gesteld voor het Surinaamse publiek.
De Nederlandse ambassade en Defensie benadrukten tijdens het evenement het belang van het in stand houden van warme banden met de Surinaamse veteranengemeenschap. Met deze vertoning werd niet alleen hulde gebracht aan de vergeten helden van Surinaamse bodem, maar ook een brug geslagen tussen het verleden en het heden — een ode aan moed, geschiedenis en gedeeld erfgoed.