woensdag 24 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.8 C
Amsterdam
5
(1)

Eenheid en verbroedering rode draad bij viering Dag der Marrons

lees ook ...

TCT traint in keukenassistenten in Commewijne

TCT heeft ook in het district Commewijne keukenassistenten afgeleverd. Zestien cursisten hebben vol passie met goed gevolg de vijfdaagse culinaire training tot keuken assistent doorlopen. Zij worden n...

Bij de viering van de Dag der Marrons zijn verbroedering en eenheid de rode draad in de toespraken van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, als de traditionele gezagsdragers geweest. Er is op traditionele wijze een plengoffer gebracht en kransen gelegd bij het monument op het Plein van 10 oktober 1760.

Dit ter herdenking van het vredesverdrag dat op die dag is gesloten tussen het toenmalige koloniaal bestuur en de Ndyuka stam van de marrons in Suriname. In dit vredesverdrag werd de vrijheid en zelfstandigheid van deze stam erkend.

Het staatshoofd heeft alle aanwezigen opgeroepen om het pad van racisme en discriminatie te verlaten en samen de natie Suriname op te bouwen. “Surinamer zijn betekent dat wij allen die hier wonen, ongeacht etniciteit, het multiculturele product zijn van dit mooi land”, aldus de regeringsleider. Om dit te benadrukken heeft de president een fragment uit het Surinaamse volkslied benadrukt. “Wans’ ope tata komopo, wi mu’ seti kondre bun”.

President Santokhi, vp Ronnie Brunswijk bij de herdenking van de Dag der Marrons. Foto: CDS

Vp Brunswijk gaf aan, dat de marrons samen met de andere bevolkingsgroepen moeten werken aan de opbouw van Suriname. “In eenheid en broederschap zullen we deze natie kunnen ontwikkelen”. De gezagdragers hebben kransen gelegd bij het monument op ‘Het plein van 10 oktober’.

De uit metaal opgetrokken halve korjaal symboliseert de vrijheid van de marrons. De figuren aan de zijkant van de korjaal staan voor de kennis van de marrons terwijl de pagaai aan de achterkant de vrije richting en creativiteit symboliseert.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEenheid en verbroedering rode draad bij viering Dag der Marrons