maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.6 C
Amsterdam
5
(1)

Een nieuwe schoolsysteem voor Suriname

lees ook ...

Training ‘Inheemsen tegen geweld’ afgerond

"Wie heeft de beker van de training gewonnen?" zong deelneemster Anna Nantawi uit Peleloetepoe bij de afsluiting van de Training of Trainers ‘Inheemse Gemeenschappen tegen Huiselijk Geweld’ gisteren i...

Bij het nieuwe schoolsysteem dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur in voorbereiding heeft, zal er geen traditionele 6e klasse toets meer zijn die bepaalde wat soort onderwijs het kind moest krijgen. Deze toets was een momentopname met cijfers van het moment. Op grond van de uitslag van deze toets werden kinderen kinderen terug naar de zesde klas gestuurd, naar LBO of naar Mulo. Er komen nu meerdere testen per jaar die door het examenbureau zullen worden afgenomen.

Het is nu de bedoeling dat het kind in 2 brug jaren na de 6e klas (leerjaar8) kennis maakt met met verschillende mogelijkheden en ziet waar zijn of haar talent ligt. Bijvoorbeeld Mulo A (profiel handelswetenschappen), Mulo B (wis en Natuurkunde) Mulo C Mulo D (profiel kunst, muziek en cultuur. Ook studierichtingen als bouwkunde, electro, en vele andere technische beroepen zullen aangeboden worden.Twee jaar na de 6e klas zijn de kinderen dertien of veertien jaar oud en kiezen zij bewuster.

In het nieuwe systeem zullen er geen grote klassen van 48 leerlingen meer zijn, maar maximaal 24 leerlingen per leerkracht per klas. Bij hele grote scholen zal er maar 3 dagen per week school zijn. Tijdens de veldbezoeken van de minister was haar medegedeeld dat de kwaliteit van de lessen verbetert nu de leerkrachten met minder kinderen in de klas werken.

Iets nieuws voor Paramaribo en de stadsdistricten is, dat Moedertalen in het begin zullen zijn toegestaan op school. Nederlands zal worden aangeboden als 2e taal en als vreemde taal, zodat alle kinderen een eerlijke kans krijgen op groei en succes.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEen nieuwe schoolsysteem voor Suriname